Żywność i żywienie - otyłość

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 728
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

OTYŁOŚĆ jest schorzeniem ogólnoustrojowym charakteryzującym się nadmiernym rozwojem tkanki tłuszczowej w organizmie. Przekarmianie dzieci i młodzieży, prowadzące często do nadmiernej masy ciała, a nawet otyłości, może pozostawić trwały ślad w postaci zwiększenia liczby komórek tkanki tłuszczowej , które pozostają przez całe życie człowieka w gotowości metabolicznej, stanowiąc potencjalny spichlerz gromadzących się w niej trójglicerydów . Liczba komórek tkanki tłuszczowej (adypocytów) nie ulega zmniejszeniu nawet w wyniku stosowania kuracji odchudzającej, zmniejsza się w nich jedynie zawartość tłuszczu. Osoby takie wykazują dużą skłonność do ponownej otyłości już przy niedużych błędach dietetycznych, doprowadzających do niezrównoważenia bilansu energetycznego organizmu. Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem Otyłość typu „jabłko” jest istotnym czynnikiem zagrożenia m.in. cukrzycą insulinoniezależną, miażdżycą i jej powikłaniami, nadciśnieniem tętniczym. Otyłość typu „gruszka” nie jest związana ze zwiększonym ryzykiem wyżej wymienionych stanów patologicznych. Leczenie otyłości prostej polega na skojarzonym postępowaniu: dietetycznym (dieta ubogoenergetyczna) zwiększeniu wydatkowania (aktywność fizyczna) czasami współpraca psychologa i lekarza. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz