To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Biochemia – sprawozdanie 3 4.4.1.Kolorymetryczne oznaczanie białek metodą biuretową Opis doświadczenia Przygotowujemy 5 roztworów białka (+ próbę kontrolną) wzorcowego białka w 0.9% NaCl o stężeniu 4mg/cm3 Uzupełniamy 0.9% roztworem NaCl do 5cm3. Próbę wykonujemy równolegle, dodając do probówki 5cm3 0.9% roztworu NaCl i 5cm3 odczynnika biuretowego Do każdej dodajemy po 5 cm3 odczynnika biuretowego, mieszamy i zostawiamy na 30 minut Zawartość poszczególnych probówek przenosimy do kuwety uprzednio przepłukanej badanym roztworem, wstawiamy do fotokolorymetru i odczytujemy ekstyncję wobec próby kontrolnej przy filarze o długości fali 540 nm Obserwacje Objętość roztworu białka V [cm3] Stężenie białka c=m/V [g/cm3] A1 A2 Aśr.=(A1+A2)/2 0 0 0 0 0 1 400 0,12 0,06 0,09 2 800 0,18 0,11 0,145 3 1200 0,26 0,17 0,215 4 1600 0,34 0,36 0,35 5 2000 0,37 0,38 0,375 Wnioski Ciemniejszy roztwór wystąpił w probówkach z większym stężeniem białka, tam też roztwór przepuszczał mniej światła. Odczynnik biuretowy, przez związki Cu, determinował niebieską barwę. 4.4.3. Refraktometryczne oznaczanie białek Opis doświadczenia Czyścimy nawierzchnię pryzmatów refraktometru alkoholem, a następnie eterem Nanosimy kilka kropli badanej surowicy Zaciskamy pryzmat i odczytujemy wynik Powtarzamy odczyt dwukrotnie i wyliczamy średnią Z tabeli 4.2. ze skryptu odczytujemy stężenie białka odpowiadające załamaniu światła Obserwacje Wynik I – 1.3415 (współczynnik załamania) Wynik II – 1.3416 Wynik III – 1.3429 Średnia – 1.342, co odpowiada 3,5 g/100 cm3
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)