To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Biochemia – sprawozdanie 2 4.1.2. Wyznaczanie punktu izoelektrycznego kazeiny pH Opis doświadczenia Przygotowujemy 9 probówek Do pierwszej dodajemy 3,2 cm3 1M kwasu octowego i 6,8 cm3 wody. Do pozostałych probówek dodajemy 5 cm3 wody. Z pierwszej probówki przenosimy 5 cm3 roztworu do drugiej, następnie to samo robimy z drugą i trzecia itd. Do każdej probówki dodajemy 1 cm3 roztworu kazeiny i mieszamy. Wyniki obserwacji zapisujemy do tabeli Obserwacje Nr probówki Ilość 1M CH3COOH pH roztworu Zmętnienie/osad Bezpośrednio po dodaniu białka Po 30 min 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1.6 0.8 0.4 0.2 0.1 0.05 0.025 0.012 0.006 3.5 3.8 4.1 4.4 4.7 5.0 5.3 5.6 5.9 - + ++ +++ + + + - - - + ++ +++ ++ + + - - (-) - brak zmętnienia i osadu (+) - zmętnienie (++) - zmętnienie i osad (+++) – zmętnienie z największą ilością osadu Wnioski Punkt izoelektryczny kazeiny, tj. najmniejsza rozpuszczalność, występuje przy pH 4.4. Wniosek ten można wysnuć na podstawie tego, że w probówce nr 4, przy pH 4.4, wytrącił się najobfitszy osad. 4.1.3. Wykazanie właściwości buforujących białek na podstawie kazeiny Opis doświadczenia Przygotowujemy dwie kolbki stożkowe Napełniamy je; pierwszą 24 cm3 0.9% roztworem NaCl, drugą 24 cm3 4% roztworu kazeiny w 0.9% roztworze NaCl. Do obu kolb dodajemy parę kropli fenoloftaleiny Oba roztwory miareczkujemy 0.05 M NaOH aż do zmiany zabarwienia Obserwacje Roztwór NaCl zmienił barwę po dodaniu 0,2 ml NaOH, natomiast roztwór z kazeiną po dodaniu 2,5 NaOH. Wnioski Obecność grup aminowej i karboksylowej determinuje u białek właściwości buforujące. W zależności od roztworu wykazują właściwości zasadowe albo kwasowe, co jest niezwykle ważne w utrzymaniu stałego pH organizmu. 4.2.1. Wytrącanie białek z wyciągu wodnego ziemniaka Opis doświadczenia Ziemniak obieramy i ucieramy na tarce. Do miazgi dodajemy 100 cm3 wody, mieszamy Po 10 minutach przesączamy przez fałdowany sączek Przygotowujemy pięć probówek i do każdej dodajemy około 3 cm3 próbki ziemniaka Do pierwszej probówki dodajemy krystaliczny siarczan amonu aż do nasycenia Do drugiej dodajemy równą objętość etanolu Do trzeciej kilka kropli kwasu trichlorooctowego Do czwartej kilka kropli roztworu octanu ołowiu Zawartość piątek zagotowujemy Sprawdzamy które procesy są odwracalne poprzez rozcieńczenie wodą Obserwacje W pierwszych czterech przypadkach nastąpiło zmętnienie, w piątym doszło do wytrącenia
(…)
… od środka, kilkakrotnie małymi porcjami. Spryskujemy bibułkę
ninhydryną.
Obserwacje
Aminokwasy zmieniły barwę na fioletową i stały się widoczne.
Obliczenia
Rf1=3,5/5=0,7 => Leucyna
Rf2=1,5/5=0,3 => Histydyna
Aminokwasy
Walina
Glicyna
Leucyna
Fenyloalanina
Kw. Glutaminowy
Histydyna
Rf
0.59
0.34
0.72
0.68
0.38
0.3
Wnioski
Wykryte aminokwasy to histydyna i leucyna
Ninhydryna pozwala na wykrywanie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)