Grupa 5
17. Jakie formy przetrwalne wytwarzają bakterie ? - formy przetrwalne bakterii : przetrwalniki(endospory)- występują u bakterii właściwych z grupy laseczek tlenowych z rodzaju Bacillus i beztlenowych z rodzaju Clostridium. Zadaniem przetrwalników jest przetrwanie w niekorzystnych warunkach środowiska, mogą przetrwać w wysokiej temperaturze. : cysty- wytwarzane przez niektóre bakterie właściwe. Są one mniej odporne na wysoka temperaturę niż przetrwalniki, jednak bardziej tolerancyjne niż formy wegetatywne bakterii. 18. Czym charakteryzują się grzyby pod względem morfologicznym ? - są to organizmy eukariotyczne, ściany zbudowane z chityny z domieszką glukanu lub celulozy, nie zawierają barwinków fotosyntetyzujących, tlenowce których ciało stanowi plecha składająca się ze strzępek rozgałęziających się wierzchołkowato. 19. Jakie są sposoby rozmnażania drożdży ? - jednokomórkowe grzyby nie tworzące strzępek rozmnażają się na ogół przez pączkowanie i podział komórek tzw. drożdże rozszczepkowe. Generatywnie rozmnażają się mniej liczne gatunki, tworzące w komórce zarodniki workowe (ascospory) zaliczane do workowców. 20. Jakie cechy bierze się pod uwagę przy określanie rodzajów i gatunków grzybów ? - cechami diagnostycznymi przy określaniu rodzajów i gatunków grzybów jest budowa grzybni i sposób rozmnażania. Najprostszym sposobem rozmnażania wegetatywnego jest podział komórek lub pączkowanie cechujące drożdże. Powszechna formą rozmnażania grzybów jest zarodnikowanie. Zarodniki mogą być tworzone w procesie bezpłciowym i płciowym. Grzyby, u których nie stwierdzono rozmnażania płciowego zaliczane są do grzybów niedoskonałych.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)