Grzyby- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 406
Wyświetleń: 1918
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Grzyby- opracowanie - strona 1 Grzyby- opracowanie - strona 2 Grzyby- opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Grzyby
Dzielimy je na dwie grupy:
-jednokomórkowe (drożdże)
-strzępkowe
Cechą wspólną jest to że budowa komórkowa jest budową eukariotyczną. Wszystkie grzyby są heterotroficzne. Nie zawierają żadnych barwników komórkowych. Występują w środowisku naturalnym: gleba, woda, szczątki roślinne, rozkładające się materiały naturalne. Cechą charakterystyczną jest to że mogą prowadzić procesy życiowe przy małej ilości tlenu. Mimo, że przyzwyczajone są do środowiska tlenowego mogą prowadzić procesy fermentacyjne. Są większymi organizmami niż bakterie. Komórki drożdży mogą mieć szerokość 3-8µm. Strzępki grzybów mogą mieć szerokość 5-10µm, a długość nawet do kilku cm. Morfologia ważniejszych gatunków drożdży: Sacharomyces cerevisiae
A1-komórka pączkująca
A2-worki z zarodnikami
Candida ultllis
Schizosache neomyces pombe
D1-worki z zarodnikami
Klasa: Ascomycetes
Rodzaj: Sacharomyces (Z)
Schizosacharomyces (Z)
Klasa: Deuteromycetes
Rodzina: Candida (FP)
Rodotorula
Rozmnażanie wegetatywne:
-pączkowanie (Sacharomyces, Candida, Rodotorula)
-rozczepienie (Schizosacharomyces)(nie pączkują)
-fermentacja pseudogrzybni (nie odrywają się po pączkowaniu tworzą pseudogrzybnię)
-tworzenie zarodników w worku ASCUS
Mejoza - podział reduktatywny
Zarodniki drożdżowe oporne są na wysuszenie, promieniowanie UV, nie są natomiast ciepłoodporne. Pozytywna rola drożdży w środowisku i w życiu człowieka:
-mogą uczestniczyć w beztlenowym rozkładzie substancji organicznej
-wytwarzanie żywności (piwo, wino, etanol, cytr
-w mleczarstwie (kefiry)
-w piekarnictwie
-białko paszowe (dla zwierząt hodowlanych)
-osad czynny
Negatywna ich rola to:
-czynniki chorobotwórcze (drożdżyca, pleśniaki u dzieci, zakażenie drożdżycą układu moczowo-rozrodczego)
Przeciwdziałanie:
-antybiotyki
Wykład 5 -7.11.2008
Grzyby strzępkowe:
Klasa Zygomycetes:
Rodzaj: Mucor, Phizops
Grzybnia jednokomórkowa nieseptowana, wielojądrowa tzw. Komórczek, rozmnażanie: wegetatywne i generatatywnie
Klasa Ascomycetes:


(…)

… wielokomórkowa, rozmnażanie: wegetatywne i generatatywnie
Klasa Deuteromycetes:
Rodzaj: Aspergillus, Penicillium, Geotrichum, Fusarium) Grzyby strzępkowe są organizmami tworzącymi długie strzępkowate często rozgałęzione nici komórek o grubości 5-10µm i długości kilka cm.
Grzybnia nieseptowana:
Strzępki z charakterystycznymi septami:
Strzępki z przewężeniami:
Rozmnażanie grzybów strzępkowych:
-generatatywnie…
…, które również są haploidalne. Np. Perytecjum - zarodniki workowe
-wegetatywne - grzyby strzępkowe wegetatywne rozmnażają się poprzez fragmentację plechy lub tworzenie zarodników. Jednym z najbardziej rozpowszechnionym sposobem jest tworzenie zarodników - KONIDIÓW
Aspergillus sp. - kropidlak
Penicillium sp. - pędzlak Mogą być tworzone konidia na konidiotworze
Cladosporium sp.
Fusarium sp.
Zarodniki sporangiosporowe:
Micor sp…
….
Rhizopus sp.
Artrospory, które tworzone są poprzez podział strzępek na pojedyncze komórki:
Geotrichum candidum
Zastosowanie grzybów strzępkowych:
-w przemyśle farmaceutycznym (witaminy, środki powierzchniowoczynne, enzymy amylolityczne, antybiotyki)
-w przemyśle żywnościowym
Negatywna rola:
-odkładają się w wątrobie, nerkach
-tworzą pleśnie na produktach (np. też Egzamin -podział grzybów
-typy rozmnażania…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz