To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Układy koloidalne powstają pod wpływem:
- wietrzenia
- lodowców
- wody
- wiatru
- utleniania
- hydrolizy
Właściwości roztworów koloidalnych
ruchy Brouna - (cząstki tym układ koloidalny jest trwalszy Micela tego samego koloidu glebowego wysycana sodem będzie pochłaniała osmotycznie bardziej H2O niż micela wysycana Ca
Kationy Ca++ i Mg++ słabiej dysocjują z miceli niż Na+
KOAGULACJA I PEPTYZACJA
Koagulacja - obniżenie potencjału kinetycznego cząstki
prowadzące do połączenia się pojedynczych cząstek koloidalnych w
agregaty. W glebach „sorpcyjnie nasyconych” koagulatorami są Ca+
(…)
… bakterie
koloidy hydrofilowe- koloidy uwodnione (duże powinowactwo w
stosunku do wody) - otaczają się dużą ilością powłok wodnych.
Należą tu krzemionka, humus, minerały ilaste. Posiadają
charakter hydrofilny uzależniony od kationów wymiennych w
warstwie powierzchniowej cząstek koloidalnych.
koloidy hydrofobowe dają koagulaty, które trudno z powrotem
peptyzują - koloidy nieodwracalne.
Koloidy hydrofilowe koagulują odwracalnie dlatego nazywamy je odwracalnymi.
koloidy ochronne- hydrofilowe koloidy, których obecność zapobiega lub utrudnia koagulację koloidów hydrofobowych, mają one znaczenie w procesach tworzenia się gleb. Do koloidów tych zaliczana jest kwaśna próchnica, próchnica słona.
•Zole - zawieszone w ośrodku dyspersyjnym oddzielone
pojedyncze cząstki koloidalne. Dehydratacja zolu powoduje powstanie…
… na ładunek:
Ujemnie naładowane koloidy- humus, krzemionka, silnie rozdrobnione minerały pierwotne, minerały ilaste, związki manganu
Dodatnio naładowane koloidy- Fe(OH)3, Al(OH)3, części składowe
humusu tzw. kompleks ligninowo-proteinowy
…
… cząstek.
Peptyzację żeli powodują H+ oraz OHUkład
ujemnie naładowany peptyzuje pod wpływem jonów
OH- które wnikają w wewnętrzne powłoki jonowej
zwiększając jej ładunek. Szczególnie podatne na dyspersję są
gleby słone które zawierają większe ilości jonów Na+
Na2CO3+HOH=NaOH+NaHCO3
Prędkość peptyzacji zależy od stężenia substancji
peptyzujących i temperatury.
Podział koloidów glebowych:
ze względu…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)