Kierowanie zespołami - opisywanie stanowiska, omówienie

Nasza ocena:

Pobrań: 7
Wyświetleń: 532
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kierowanie zespołami - opisywanie stanowiska, omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Klasyfikacja i zasady sporządzania opisu stanowiska pracy Klasyfikacja to określenie obowiązków związanych z danym stanowiskiem pracy - sprecyzowanie zadań i standardów ich wykonania. Jest to dokładne opisanie danego stanowiska pracy z uwzględnieniem wartości wykonywanej pracy. W istocie system klasyfikacji odpowiada na pytanie ile i za co płacimy pracownikom. Służy do racjonalnej organizacji struktury organizacyjnej po to, by cele organizacji zostały zrealizowane. Klasyfikacja polega na określeniu głównych obowiązków związanych z danym stanowiskiem, identyfikacji konkretnych zadań koniecznych do spełnienia tych obowiązków, określeniu zakresu wiedzy i umiejętności, jakie są wymagane na danym stanowisku. Opis stanowiska jest podstawą administrowania płacami, gdyż dostarcza informacji o znaczeniu tego stanowiska w organizacji (wymagana wiedza i umiejętności, złożoność pracy, zakres uprawnień decyzyjnych, cel stanowiska). Przejrzysty system klasyfikacji stanowisk jest użyteczny przy rekrutacji i awansach, gdyż wiedza i umiejętności kandydatów mierzone są w porównaniu z obowiązkami i zadaniami związanymi z danym stanowiskiem. Zasady sporządzania opisu pracy. Obowiązek CO jest robione, w jakim celu i DLACZEGO. Obowiązek to zbiór powiązanych ze sobą zadań. Zadanie to część obowiązku JAK i DLACZEGO wykonuje się to działanie. Opis pracy dla przyszłego pracownika: Nazwa firmy Nazwa oddziału i wydziału Stanowisko Szczegółowy opis czynności Czas i jakość ich wykonania (standardy terminowe, ilościowe, jakościowe) Lista wszystkich czynności Określenie bardziej ogólnych celów, jakim praca na danym stanowisku ma służyć Zakres podejmowanych decyzji Wymagane doświadczenie Wymagane wykształcenie Rodzaj naboru i tryb kontrolowania pracy Bezpośredni przełożony Podwładni Bezpośrednia odpowiedzialność materialna - przed kim i za co - wartość materialna sprzętu, materiałów, urządzeń i obiektów objętych odpowiedzialnością Wymagania i czynności specjalne, okazjonalne, nadzwyczajne Wynagrodzenie podstawowe i dodatkowe Uprawnienia i przywileje Umowa o pracę na czas (próbny od .. do.., określony od ... do ..., nieokreślony od ... - jaka możliwość wypowiedzenia umowy) ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz