Interakcje żywności z lekami na etapie wchłaniania - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 826
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Interakcje żywności z lekami na etapie wchłaniania - omówienie - strona 1 Interakcje żywności z lekami na etapie wchłaniania - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Rola metabolizmu w oddziaływaniu żywności, suplementów diety, preparatów ziołowych i etanolu z lekami
Interakcje żywności z lekami na etapie wchłaniania
Interakcje na etapie wchłaniania zależą od ilościowego i jakościowego składu pokarmu:
1) Posiłki bogatotłuszczowe (zawierające smalec, masło, boczek, jaja, mleczne produkty pełnotłuste) mogą przyspieszać i zwiększać wchłanianie wielu leków, gł o dużej lipofilności, co może narazić pacjenta na wytsąpienie objawów przedawkowania.
Leki przeciwgrzybiczne np. gryzeofulwina zmiany skórne, bóle głowy, kaszel
Leki przeciwpasożytnicze np. albendazol suchość śluzówek, bezsenność
Beta-adrenolityki np. metocard zaburzenia rytmu serca
2) Standardowy posiłek zawierający dużo:
Węglowodanów
Błonnika (płatki owsiane, chleb razowy)
Wapnia (mleko, sery)
Taniny (herbata)
Może opóźnić lub zmniejszyć wchłanianie leku, co może objawiać się brakiem efektu leczniczego
Błonnik pokarmowy + leki antydepresyjne- trójpierścieniowe- amitryptylina adsorpcja leku zmniejszone wchłanianie brak działania obniżone działania antydepresyjne, zahamowanie działania leku i pogłębienie depresji
Naparstnica- to samo, efekt: nasilenie niewydolności, obrzęk płuc.
Mleko, produkty mleczne + tetracyklina, fluorochinolony sole wapnia zmniejszone wchłaniania zmniejszenie stężenia leku we krwi o 50% nawet brak poprawy klinicznej
Mleko, produkty mleczne + leki na osteoporozę sole wapnia zmniejszone wchłaniania zmniejszenie stężenia leku we krwi brak poprawy klinicznej, nasilenie osteoporozy
Herbata (taniny) + preparaty żelaza (Hemofer, Ascofer) trudno wchłaniające się związki kompleksowe zmniejszone wchłanianie żelaza brak efektów, anemia
Zmniejszenie wchłaniania- pH:
Nawet o 50-70%
Pożywienie zawierające soki owocowe, mięso, ryby, sery powoduje zakwaszenia treści żołądkowo- jelitowej, zwiększając wchłanianie leków o charakterze kwaśnym
Dieta jarska powoduje alkalizację treści żołądka ułatwiając wchłanianie leków zasadowych, a utrudniając wchłanianie leków kwaśnych.
Wpływ pożywienia na dystrybucję leków:
Wolne kw tłuszczowe z pożywienia dostają się do krwi, i wiązane są przez określone białka, z którymi wiąże się także wiele leków.
Dochodzi do rywalizacji pomiędzy kw tłuszczowymi a cząsteczkami wprowadzanego preparatu leczniczego, a efekcie czego część leku pozostaje niezwiązana.
Do leków silnie wiążących się z białkami osocza np. albuminą nalezą: NPLZ- niesteroidowe leki przeciwzapalne np. aspiryna, paracetamol.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz