Instrukcja jako uszczegółowienie procedury systemu zarządzania

Nasza ocena:

5
Pobrań: 329
Wyświetleń: 3710
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Instrukcja jako uszczegółowienie procedury systemu zarządzania - strona 1 Instrukcja jako uszczegółowienie procedury systemu zarządzania - strona 2 Instrukcja jako uszczegółowienie procedury systemu zarządzania - strona 3

Fragment notatki:


Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej
Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Projekt nr 3 z przedmiotu
Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych
Temat projektu: Instrukcja jako uszczegółowienie procedury systemu zarządzania jakością Natalia Zięcik Data: 15.10.2012r. rok: IV Ocena: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk Czynność mycia i dezynfekcji rąk należy wykonywać zgodnie z techniką
opracowaną przez prof. G. A. J. Ayliffe'a, zatwierdzoną przez Europejski Komitet Normalizacyjny CEN.
Technika mycia i dezynfekcji rąk 1. Pocieranie wewnętrznych części dłoni. 2. Pocieranie wewnętrzną częścią prawej dłoni o grzbietową część lewej dłoni, anastępnie w zmienionej kolejności - wewnętrzną częścią lewej dłoni o
grzbietową dłoni prawej.
3. Pocieranie wewnętrznych części dłoni z przeplecionymi palcami, aż do
zagłębień między palcami.
4. Pocieranie górnych części palców prawej dłoni o wewnętrzną część lewej dłoniz palcami złączonymi, a następnie odwrotnie.
5. Obrotowe pocieranie kciuka prawej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na
niej lewej dłoni, a następnie odwrotnie.
6. Obrotowe pocieranie wewnętrznej części lewej dłoni złączonymi palcami dłoniprawej, a następnie odwrotnie.
Mycie rąk 1. Ręce spłukać pod bieżącą wodą.
2. Z naściennego dozownika pobrać mydło w płynie i zgodnie z podaną techniką
myć ręce przez około 30 sekund.
3. Spłukać ręce ciepłą wodą.
4. Ręce dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
5. Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką.
Dezynfekcja rąk 1. Z naściennego dozownika pobrać odpowiednią ilość środka dezynfekującego ECOLAB Skinman Complete .
2. Wcierać środek dezynfekujący zgodnie z podaną wyżej techniką przez około
30 sekund, aż do wyschnięcia skory.
3. Spłukać ciepłą wodą.
4. Ręce dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
5. Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką.
Uwaga: Nie należy dotykać rękoma pojemnika na zużyte ręczniki. Rozmrażanie, mycie i dezynfekcja urządzenia chłodniczego

(…)

… elektronicznym. Temperatura powinna wynosić: -chłodziarka-od 0°C do+2°C,
- zamrażarka - maks. -18°C
Obsługa urządzenia wieloczynnościowego- wyciskarka do owoców
1). Obsługa i czyszczenie.
Obsługa:
- przed pierwszym użyciem proszę uważnie przeczytać instrukcję obsługi.
- po odpakowaniu należy sprawdzić czy urządzenie nie jest uszkodzone.
- przed użyciem należy sprawdzić czy napięcie elektryczne w gniazdku…
… ręczniki.
Rozmrażanie, mycie i dezynfekcja urządzenia chłodniczego
1.    Całość towaru z urządzenia (chłodziarki/zamrażarki) umieścić w działającej chłodziar­ce / zamrażarce niepodlegającej rozmrażaniu w danym dniu.
2.    Wyłączyć rozmrażane urządzenie z prądu.
3.    Po rozmrożeniu urządzenia usunąć nieczystości przy użyciu ciepłej wody i detergentu
4. Zdezynfekować powierzchnie wewnętrzne urządzenia…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz