Kwas moczowy - wykład
- Politechnika Śląska
- Biochemia
. Podział (1): Białkowe Niebiałkowe (np. ornityna, cytrulina, tauryna) Podział (2): Wbudowywane do białka...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
. Podział (1): Białkowe Niebiałkowe (np. ornityna, cytrulina, tauryna) Podział (2): Wbudowywane do białka...
po połączeniu z grupą aminową glicyny lub tauryny (H2N-CH2-CH2-SO3-). Glikocholan, glikochenodeoksycholan...
bilirubiny. 3) Około 10% bilirubiny tworzy połączenia z glicyną, tauryną i metioniną. Powstające pochodne...
wewnątrzkomórkowych i osoczowych, a także do produkcji glutationu, glutaminy, tauryny i kreatyniny. W ciężkim...
lub tauryny, które to związki chronią tkanki RODZAJE ROZRODU U KRĘGOWCÓW Jajorodność - forma rozrodu płciowego...
, z glicyną, oraz z tauryną. Powstała pochodna już nie musi być związana z ligandyną, może znajdować...
, czy tauryny, na reakcje rodopsyny znajdującej się w pęcherzykach lipidowych oraz na zmiany aktywności kanałów...
POLITECHNIKA ŁÓDZKA Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności dr hab.inż. Tadeusz Trzmiel prof. PŁ, mgr inż. Marcin Płaczek Słownik oficjalnych nazw enzymów ŁÓDŹ 2007 Niniejszy słownik zawierający około 4000 nazw (stan na 05.2007) jest tłumaczeniem oficjalnych nazw enzymów z języka angielskiego ...
Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...
Wykład nr 1. 25.02.08 Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego. Przetw. owoc. i warzyw . jest to dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owocow i warzyw. Charakterystyczne dla tego przetwórstwa: -sezonowość wyst. surowca, -konieczność przetworzenia dużych ilości w krótkim czasie, ...