Podstawy produkcji surowców owocowo- warzywnych
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Podstawy produkcji surowców owocowo-warzywnych
(np. sorpcja fosforu), -wymywanie składników z gleby (zależne od wielkości opadów i kategorii...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
(np. sorpcja fosforu), -wymywanie składników z gleby (zależne od wielkości opadów i kategorii...
fluorowcowodorów (HCl, HBr)) sposoby rozdziału azeotropów: ekstrakcja, sorpcja poprzez dodanie do układu...
sorpcji i sprawność kolumny. Izotermy sorpcji przedstawiają zależność między stęż. sorbatu w fazie...
sorpcji i sprawność kolumny. Izotermy sorpcji przedstawiają zależność między stęż. sorbatu w fazie...
, które zachodzi na powierzchni tego absorbenta. W przypadku gleby sorpcja zależy od koloidalnej fazy stałej...
mogą być sorbowane wymiennie tylko na powierzchniach zewnętrznych. Zdolność minerałów do niewymiennej sorpcji jonów...
do roztworu permeatu. Etapy sorpcji i dyfuzji dla rożnych składników roztworu mogą zachodzić z rożnymi...
, przez ekstrakcję, sorpcję lub poprzez dodanie do układu jeszcze jednego związku chemicznego. Przykładem azeotropu...
objętościowej próbki po gotowaniu do jej porowatości Sorpcja - zjawisko kompleksowe charakteryzujące...
, w którym rozpuszcza się subs poddawana ekstrakcji Sorpcja: Zatrzymywanie składników ścieków na sorbencie o dużej...