Ogólna technologia żywności - wykład 6
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Technologia żywności
- korzystne dla sorpcji; ↑ T i ↓ p - korzystne dla desorpcji Absorpcja → pochłanianie subst. całą obj. cieczy...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
- korzystne dla sorpcji; ↑ T i ↓ p - korzystne dla desorpcji Absorpcja → pochłanianie subst. całą obj. cieczy...
dla mikroorganizmów, m.in. spowodowana ich sorpcją na cząstkach gruntu, może przyczyniać się do niewystarczającej...
i Mn do Fe i Mn z wytrąceniem nierozpuszczalnych Fe(OH)3, Fe2(CO3)3 o MnO2 Resorpcja – odmiana sorpcji...
, ale uzyskuje podobną co do wartości - część ciepła sorpcji. Można zatem przyjąć, że przemiana osuszania...
: - wytrąceniu przez kationy zawarte w roztworze glebowym - sorbowaniu przez koloidy glebowe - sorpcji...
wodna aw (woda związana, woda wolna) izotermy sorpcji zależność zawartości wilgoci od równowagowej...
roztworu wynika, podobnie jak w RO, z różnic sorpcji i rozpuszczalności w membranie. Różnice...
sorpcji i sprawność kolumny. Izotermy sorpcji przedstawiają zależność między stęż. sorbatu w fazie...
( sorpcja na powierzchni). Absorpcja - proces wzbogacania w jeden lub więcej składników określonej fazy...
w wodzie związki organiczne (w procesie sorpcji) Metody fizyczne dezynfekcji: temperatura, promieniowanie...