Obródka cieplna mięsa - wykład, sem IV
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
do gorącej wody powoduje powierzchniowe ścięcie białka i przez to ograniczenie ługowania składników...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
do gorącej wody powoduje powierzchniowe ścięcie białka i przez to ograniczenie ługowania składników...
UŻYWKI Są to produkty nie zawierające składników odżywczych lub zawierające je w śladowych...
(kwasowość, tlenowość), a także zawartość składników odżywczych. ocena ilości mikroorganizmów w powietrzu...
: • konkurencji o składniki odżywcze. • pierwszeństwa w wiązaniu się z receptorami na powierzchni enterocytów...
poziomu wysycenia tkanek składnikami odżywczymi. ...
tworzą pory w błonach komórek gospodarza, co powoduje wypływanie z nich składników odżywczych i jonów...
człowieka. Żywność bezpieczna - zywność zawierająca wszystkie składniki odżywcze w ilości zabezpieczającej...
produktów w diecie człowieka. Wszystkie jego rodzaje oraz jego produktów zawierają składniki odżywcze...
cieplnej w technologii konserw. Inaktywacja cieplna(drobnoustrojów, toksyn,enzymów, składników odżywczych...
składniki odżywcze: inne składniki np. antyodżywcze, alkaloidy, glikozydy substancje obce: dodawane celowo...