Towaroznawstwo - cukry
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
soku, obniżenia lepkości i alkaliczności można stosować siarkowanie. Wprowadzenie dwutlenku siarki...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
soku, obniżenia lepkości i alkaliczności można stosować siarkowanie. Wprowadzenie dwutlenku siarki...
→ stężenie danej subst. w fazie gazowej i ciekłej Zastosowanie absorpcji w przemyśle spożywczym: siarkowanie...
chłodzenia w przypadku owoców ⇒ wstępne siarkowanie (palenie S lub moczenie surowców w siarczynach), suszenie...
się na: • dyfuzyjne nasycanie niemetalami (nawęglanie, azotowanie, utlenianie, siarkowanie, borowanie, krzemowanie...
produkcyjnego uciążliwe etapy filtracji z użyciem środków klarujących oraz siarkowanie, jako czynnik niszczący...
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...
Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...
Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...
, blanszowanie, siarkowanie- sulfitacja, załadunek surowców do suszarni, suszenie, wyrównywanie wilgotności...
powstającym w wyniku fermentacji. Wina owocowe - z owoców ziarnkowych, pestkowych i jagodowych. Siarkowanie...