Liofilizacja alg - strona 14

note /search

Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 406
Wyświetleń: 2226

Wykład nr 1. 25.02.08 Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego. Przetw. owoc. i warzyw . jest to dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owocow i warzyw. Charakterystyczne dla tego przetwórstwa: -sezonowość wyst. surowca, -konieczność przetworzenia dużych ilości w krótkim czasie, ...

Geografia ekonomiczna i gospodarcza- pack

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Geografia ekonomiczna
Pobrań: 210
Wyświetleń: 4277

W testach i notatkach opisane zostały takie zagadnienia jak: Europa, półwyspy europejskie, wulkany, rzeki, ciekawostki o Europie, ukształtowanie poziome i pionowe Europy, jej budowa geologiczna, klimat, stosunki wodne, świat roślinny, świat zwierzęcy, regiony fizycznogeograficzne Europy, Australia ...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 1141
Wyświetleń: 5390

Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...

Geografia fizyczna świata

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Geografia fizyczna świata
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1967

Półwyspy: Półwysep Skandynawski (największy) Istnieją dwa poglądy odnośnie granic Półwyspu Skandynawskiego ze stałym lądem: 1.) granicą jest linia pomiędzy Zatoką Botnicką a Morzem Białym 2.) granicą jest linia pomiędzy Zatoką Fińską a Morzem Białym Za tymi poglądami przemawiają następu...

Biotechnologia - Drobnoustroje

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biotechnologia
Pobrań: 406
Wyświetleń: 6608

) odpowiednich organizmów (np.: alga Chlamidomonas reinhardtii). Inną metodą są zgazowanie bądź piroliza biomasy...

Mięso - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 854
Wyświetleń: 4074

in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów. tł- tłuszcz pow.- powodujące skł-...

Opracowanie do egzaminu z immunologii

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Immunologia
Pobrań: 1295
Wyświetleń: 4774

Poruszono w nich m.in. następujące tematy: ontogeneza układu immunologicznego; rola pierwotnych i wtórnych narządów limfatycznych; budowa grasicy; Komórki ukladu immunologicznego; dojrzewanie limfocytów T i B. OPRACOWANIE DO EGZAMINU Z IMMUNOLOGII 1. Ontogeneza układu immunologicznego Komórki ukł....

Strukturalne podstawy reakcji świetlnych fotosyntezy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Enzymologia
Pobrań: 28
Wyświetleń: 525

STRUKTURALNE PODSTAWY REAKCJI ŒWIETLNYCH FOTOSYNTEZY POSTÊPY BIOLOGII KOMÓRKI 445 TOM 34 2007 NR 3 (445–476) STRUKTURALNE PODSTAWY REAKCJI ŒWIETLNYCH FOTOSYNTEZY* STRUCTURAL BACKGROUND OF PHOTOSYNTHETIC LIGHT REACTIONS Maciej GARSTKA Zak³ad Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Uniwer...

Skrypt finanse

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Finanse
Pobrań: 875
Wyświetleń: 3731

Podstawy finansów - plan 1. Pojęcie i przedmiot nauki finansów 1. Pojęcie finansów 1. Charakterystyka ogólna finansów 2. Podział finansów wg różnych kryteriów 2. Przedmiot badań nauki finansów 3. Istota zjawisk finansowych 4. Klasyfikacja zjawisk finansowych 2. Systematyka dyscyplin finansowy...