Kwas pirogronowy - strona 4

Choroby przedżołądków

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Czesław Byrski
  • Interna bydła
Pobrań: 133
Wyświetleń: 2632

rubrum itp. ), które rozkładają kwas pirogronowy (jest on najważniejszym produktem przejściowym przemiany...

Biochemia - wykład 1

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1092

- NAD Jak to się wszystko po kolei odbywa? Kwas pirogronowy ulega dekarboksylacji (dekarboksylacja oksydacyjna) w wyniku oderwania...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr Monika Pytka
Pobrań: 532
Wyświetleń: 4305

akceptorem wodoru jest związek organiczny Przykład: NADH2 NAD Kwas pirogronowy Kwas mlekowy (CH3-CO-COOH...

Białka pokarmowe - wykład

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1141

Białka pokarmowe: Białka pełnowartościowe (zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy): Jaja kurze Mleko kobiece Mleko krowie Sery Mięso zwierząt rzeźnych Mięso drobiowe Ryby Białka niepełnowartościowe Rośliny strączkowe Zboża Warzywa Owoce Białkami pełnowartościowymi są jak z tego widać...

Mięso - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr inż. Monika Skwarek
Pobrań: 350
Wyświetleń: 3115

in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów. tł- tłuszcz pow.- powodujące skł-...