Podstawy gastronomiczne - wykład 5
- Podstawy gastronomiczne
wartości odżywczej białka. Oligosacharydy typu rafinoz – w ich skład wchodzi galaktoza połączona wiązaniem...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
wartości odżywczej białka. Oligosacharydy typu rafinoz – w ich skład wchodzi galaktoza połączona wiązaniem...
glukozy); skrobia krasnorostowa (kwaśny ester galaktozy, substancja pośrednia między glikogenem a skrobią...
, Penicillum, Baleterium hydrolizuje laktozę na glukozę i galaktozę o zwiększonej słodyczy mleka...
białek - operon LAC - metabolizm laktozy - hydroliza do galaktozy i glukozy, włączany dopiero...
, drożdże Leuconostoc mesenteroides Mleko (surowe) Bardzo dobra pożywka Laktoza: glukoza i galaktoza...
, natomiast galaktoza i L-arabinoza prawie wcale nie podtrzymują wzrostu tego gatunku drożdży 2) Fermentacja przebiegała...
i z arabinozą 5. z mioinozytolem i galaktozą Związki nieczynne hormonalnie, stanowiące zapas aktywnej IAA 2 3 4...
-transferaza plemnika wiąże się z N-acetyloglukozaminą białka ZP 3 Galaktoza wiąze też plemnik...
genem recesywnym. Brak dominującego genu odpowiedzialnego za syntezę enzymu -galaktozo-6-fosfatazy...
glukuronowy, kwas galakturonowy). Wśród cukrów wyróżniamy: glukozę, galaktozę, ramnozę, fukozę, ksylozę...