Impregnaty olejowe i olejowo rozpuszczalnikowe - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 623
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Impregnaty olejowe i olejowo rozpuszczalnikowe - wykład - strona 1 Impregnaty olejowe i olejowo rozpuszczalnikowe - wykład - strona 2

Fragment notatki:

Impregnaty olejowe i olejowo rozpuszczalnikowe - są produkowane na bazie olejów uzyskiwanych w procesach przeróbki węgla kamiennego, węgla brunatnego i ropy naftowej, a były również wytwarzane z drewna, torfu i niektórych łupków. Impregnaty te wykonywane są jako ciecze gotowe od razu do użycia. Ogólnie hydrofobizują drewno w różnym stopniu oraz dobo * wnikają w łatwo nasycalne ga­tunki drogą kapilarną, gdy drewno jest suche. Źle wnikają w drewno mokre oraz w drewno trudno nasycalnych gatunków. Wadą tych preparatów jest zwiększanie palności drewna, a w przypadku większości impregnatów wykonywanych z różnych olejów z dodatkami różnych biocydów, stosunkowo szybki spadek właściwości tok­sycznej w porównaniu z preparatami solnymi. Z drewna impregnowanego prepa­ratami olejowymi uwalniają się różne substancje w fazie lotnej, co obciąża toksycz­nie środowisko i powoduje utrzymywanie się przykrego zapachu. W związku z tym obserwuje się systematyczny spadek liczby zastosowań tych preparatów.
Do grupy impregnatów olejowych zalicza się:
• olej kreozytowy (w Polsce znany jako olej impregnacyjny); wyróżnia się dwa gatunki: cięższy - olej koksowniczy i lżejszy - olej gazowniczy,
• preparaty olejowo-rozpuszczalnikowe i rozpuszczalnikowe z różnymi substan­cjami czynnymi np. olejem opałowym, wrzecionowym i solarowym; w skład niektórych preparatów wchodzą rozpuszczalniki naftopochodne, a dla zwięk­szenia czynności biologicznej stosowane były chlorowane węglowodory (związki fenolu i naftaleny), naftęniany i związki cynoorganiczne. Stosowane były także pochodne fenolu, z których obecnie w użyciu jest kumylofenol,
• karbolineum węglowe - jest to produkt destylacji smoły węglniennego,
• oleje naturalne np. spożywczy, gorszej jakości z oliwek.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz