Higiena produkcji żywności i jakość żywności - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1036
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Higiena produkcji żywności i jakość żywności - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Higiena produkcji żywności i jakość żywności
Higiena produkcji żywności:
Wszystkie warunki i środki zapewniające otrzymanie zdrowego i bezpiecznego produktu spożywczego
Jakość- kategoria filozoficzna:
Cecha (zespół cech) odróżniająca dany przedmiot od innych
Dla żywności- zaspokojenie oczekiwanych potrzeb konsumenta
Arystoteles: jakość jest rzeczą, jaką jest.
My: zespół cech odróżniający dany przedmiot/ proces od innych.
Żywność dobra jakościowo- spełnia oczekiwania konsumenta.
Dawniej:
Pełna kontrola wyrobów finalnych
Dziś:
Osiąganie odpowiedniej jakości na każdym etapie produkcji (od pozyskiwania surowca do sprzedaży)
Uwaga przesunięta na zapobiegania
Jakość żywności: EGZ
Dyspozycyjność:
Trwałość
Łatwość przygotowania
Wielkość jednostkowa
Rozpoznawalność gatunkowa
Np. dobrej jakości cukier jest pakowany w 1kg opakowania
Atrakcyjność sensoryczna:
Wygląd- dla dzieci ważny
Zapach
Smak
Struktura
Konsystencja- dla osób starszych miękka konsystencja
Zdrowotność:
Bezpieczeństwo- obecność drobnoustrojów, toksyn, Wartość odżywcza- powinna być na opakowaniu, zawartość białka, tłuszczu i witamin
Wartość kaloryczna
Wartość dietetyczna- bilans białka, tłuszczów, węglowodanów, dzienne zapotrzebowanie
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz