To tylko jedna z 6 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
HANDEL ZAGRANICZNY MLEKIEM I JEGO PRZETWORAMI W 2003 ROKU ORAZ PROGNOZA NA 2004 ROK Ogólne wyniki wymiany handlowej Polska od wielu lat jest eksporterem netto artykułów mleczarskich. W 2003 r. nadwyżka eksportu nad importem wyniosła w ekwiwalencie mleka ok. 940 mln litrów, a wartościowo 312 mln USD. Czynnikami rozwoju eksportu były: wysokie ceny produktów mleczarskich na rynku światowym; wysoki kurs euro; bezcłowe kontyngenty eksportowe do UE; refundacje do eksportu mleka w proszku w ramach kontyngentu WTO. W 2003 r. światowe ceny mleka chudego w proszku wahały się w granicach 1530-1815 USD/t. Ceny masła wzrosły z 1150 USD/t w styczniu do 1625 USD/t w grudniu. W drugiej połowie roku wysokimi notowaniami charakteryzowała się także kazeina 4500-4735 USD/t, wobec 3965-4160 USD/t w analogicznym okresie roku poprzedniego. Ceny sera Cheddar na rynku światowym wynosiły 3900-4410 USD/t, wobec 2420-2900 USD/t w 2002 roku. W roku gospodarczym 2002/03 mleczarnie spełniające standardy unijne mogły wyeksportować do UE w kontyngentach bezcłowych: 12 tys. ton mleka w proszku, 10,8 tys. ton serów oraz 7,2 tys. ton masła. W roku gospodarczym 2003/04 bezcłowe kwoty dostępu wzrosły: dla mleka w proszku o 1000t, serów o 900t i masła o 600t. Refundowany eksport mleka w proszku prawdopodobnie wyniósł ok. 24 tys. ton i był mniejszy niż przewiduje limit WTO wynoszący 33,7 tys. ton. W 2003 r. także w imporcie stosowane były preferencje. Kontyngent WTO obejmował: 16,9 tys. ton masła oraz 4,8 tys. ton mleka w proszku. Ponadto obowiązywał kontyngent bezcłowy dla produktów z UE: sery - 11,3 tys. ton i masło 6,3 tys. ton. W przypadku krajów CEFTA oraz Litwy i Łotwy stosowano obniżone stawki celne dla masła, serów i mleka w proszku. Kontyngenty preferencyjne nie były w pełni wykorzystane, w szczególności w przywozie masła i serów z UE. W okresie styczeń-kwiecień br. obowiązują analogiczne preferencje w imporcie jak w 2003 roku. Kontyngent WTO wynosi: 1583 ton mleka w proszku i 5635 ton masła, a bezcłowy import z UE obejmuje: 4050 ton serów i 2250 ton masła. 36 Eksport produktów mleczarskich W strukturze towarowej eksportu dominującym produktem wciąż pozostaje mleko w proszku, które dostarcza ok. 40% wpływów z eksportu. Systematycznie wzrasta także znaczenie serów, których udział w latach 2001-03 zwiększył się z 20% do 32%. Maleje eksport kazeiny z 15% do ok. 10%. Udział masła w eksporcie ogółem jest stabilny i wynosi ok. 5%. Głównymi partnerem w eksporcie pozostają kraje rozwijające się, do których eksportowane jest mleko i serwatka w proszku oraz kazeina. Wzrasta eksport do Unii Europejskiej oraz krajów kandydujących, które w 2003 r. stanowiły w eksporcie odpowiednio 23% i 14%. Wywóz do pozostałych krajów rozwiniętych oraz państw byłego
(…)
… niemieckim i holenderskim po ok. 3,3 tys. ton. Przeciętna cena transakcyjna w eksporcie wyniosła 2320 USD/t i była wyższa od cen notowanych na rynku światowym.
Niewielkie znaczenie eksportowe mają takie produkty mleczarskie jak mleko spożywcze i śmietana, napoje mleczne, jogurty oraz lody.
Import produktów mleczarskich
Import artykułów mleczarskich, z wyjątkiem kazeiny, od kilku lat utrzymuje się na niskim…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)