Mleczarstwo w Uni Europejskiej Unia Europejska to światowy gigant mleczarstwa. Około 14% całkowitej wartości produkcji rolniczej we wszystkich piętnastu krajach stanowi właśnie produkcja mleczarska. Unijni farmerzy wytwarzają rocznie 120 mln ton mleka. Prawdopodobnie wytwarzano by go jeszcze więcej, gdyby nie to, że w 1984 roku Unia Europejska na całym swoim terytorium wprowadziła obowiązek limitowania produkcji mleka. Główną przyczyną takiego rozwiązania była nadprodukcja. Duża nadwyżka tego towaru na rynku spowodowała, że na początku lat 80. jego ceny drastycznie spadły. A na czym właściwie polega limitowanie? Np. w Holandii administrowaniem kwotą mleczną, czyli limitem, zajmuje się Ministerstwo Rolnictwa oraz Holenderska Rada Mleczarska i jej oddziały terenowe. Każdy producent otrzymał ustaloną kwotę. Kwotą zarządza mleczarnia, spółka skupująca lub przetwarzająca mleko. Oznacza to, że kwota hurtowa, obejmująca sprzedaż mleka przez rolnika do mleczarni lub innych podmiotów, zajmujących się skupem jest pod kontrolą organizacji skupujących. Taka forma odbioru mleka stanowi w Holandii 98% całkowitej sprzedaży. W. Katner, D. Walendzik ( W drodze do Unii ) Limitowanie w Unii A co dla przeciętnego unijnego farmera oznacza limitowanie produkcji mleka? Przede wszystkim to, że nie może produkować tyle ile chce, ale tyle na ile pozwala mu Bruksela. Jedyną możliwością zwiększenia limitu jest jego kupno. Problem w tym, że limity są bardzo drogie i jeśli ktoś chce zwiększyć swoją produkcję musi naprawdę sporo zainwestować. Jednak coś za coś. Rian van den Boogart - producent mleka, Holandia: "Muszę płacić bardzo dużo za dodatkowe limity ale za to mam pewność, że za sprzedane mleko dostanę pieniądze, i że będą to dobre pieniądze. Dlatego uważam, że to jest dobry system." Przez 20 lat Rian van den Boogart zwiększył swoją kwotę produkcyjną prawie dwukrotnie. Niestety na ostatnie inwestycje zmuszony był zaciągać kredyty bankowe. Inaczej nie byłoby go stać na powiększenie stada. Jednak wśród unijnych farmerów poglądy na limitowanie produkcji są różnorodne. Eddy Pussemier - producent mleka, Belgia: "Powiedziano nam, że to dobre rozwiązanie, gdyż przyczyni się do stabilizacji cen. Może i był to dobry pomysł, ale teraz widzimy, że nasze kwoty się nie zwiększają, a ceny mleka spadają." Każdy farmer może dostać dwa rodzaje kwot. Pierwsza z nich - kwota sprzedaży hurtowej - dotyczy mleka odstawianego do mleczarni, druga - kwota bezpośrednia - to ilość mleka, którą farmer może sprzedać samodzielnie na targowisku lub we własnym sklepie. Właściciel tego gospodarstwa posiada właśnie takie dwie kwoty. Do mleczarni odstawia, co roku pół miliona litrów mleka. 20 tysięczną kwotę sprzedaży bezpośredniej wykorzystuje jego żona, która prowadzi mały wiejski sklep z wyrobami domowej roboty.
(…)
… farmerzy wiedzą, że nie wystarczy wyprodukować jak najwięcej mleka, bo mleczarnie po prostu nie kupią tyle surowca. Mogą kupić tylko tyle, ile przetworzą. Również Unia nie może bez ograniczeń dotować eksportu, bo ją z kolei limituje umowa ze Światową Organizacją Handlu. J. Czaplarski (W drodze do Unii)
Polskie kwotowanie Po 20 latach od rozpoczęcia limitowania we Wspólnocie Europejskiej, Polska…
… hurtową. Wcześniej musi złożyć w oddziale terenowym Agencji Rynku Rolnego wniosek o przydzielenie kwoty, wraz z pełną dokumentacją dotyczącą sprzedaży mleka w roku referencyjnym. Podobnie musi postąpić dostawca bezpośredni, czyli rolnik, który sprzedawał przetwory mleczne na bazarze, targowisku lub w gospodarstwie. Do wniosku powinien dołączyć rachunki dokumentujące sprzedaż. Termin składania wniosków…
… 8,5 miliona ton, prawie pół miliona - dla sprzedaży bezpośredniej i około 400 tys. ton na rezerwę restrukturyzacyjną. W konkurowaniu na Wspólnym Rynku największe szanse mają ci rolnicy, którzy zainwestowali w hodowlę bydła mlecznego kilka lat temu. Jak, np. ci z bieszczadzkiego Wisłoczka. W tej niewielkiej ukrytej między wzgórzami wsi od 1976 roku działa Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna…
… do produkcji mleka będzie mieć wyższą wartość Dla podmiotów skupujących ograniczenie swobody w prowadzeniu skupu mleka i obowiązek ubiegania się o autoryzację i wpis do rejestru poddanie się rygorom kontroli Agencji lub wyznaczonych przez nią instytucji obowiązki dotyczące monitorowania wykorzystania kwot mlecznych, naliczania opłat specjalnych i pobierania zaliczek Dla Agencji Rynku Rolnego administrowanie…
…. Ale nie tylko cena będzie odgrywała tu rolę. Bo w organizacji rynku mleka w Unii wykorzystuje się także np. interwencyjne zakupy masła, odtłuszczonego mleka w proszku, czy dotacje do spożycia mleka i jego produktów. A to będzie ważne również dla przetwórców. Poza tym rolnicy, którzy będą chcieli produkować więcej mogą liczyć na przyznanie im dodatkowej kwoty mlecznej przewidzianej w rezerwie, którą Polska otrzymała…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)