Gospodarka wodna - wykład

Nasza ocena:

5
Pobrań: 630
Wyświetleń: 2170
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Gospodarka wodna - wykład - strona 1 Gospodarka wodna - wykład - strona 2 Gospodarka wodna - wykład - strona 3

Fragment notatki:

GOSPODARKA WODNA
Dostępność wody glebowej dla roślin wyższych.
W glebie wyróżnia się cztery zasadnicze postacie wody:
Higroskopijna - warstwa molekuł wody, powlekająca cząsteczki glebowe, utrzymywana przez nie z olbrzymią siłą. Jest niedostępna dla roślin.
Błonkowata - warstwa molekuł wody, następna po higroskopijnej, przyciągana z siłą coraz mniejszą, jednak zawsze przekraczającą siły ssące korzenia. Jest niedostępna dla roślin.
Kapilarna - woda wypełniająca włosowate kanaliki w glebie; jest podtrzymywana siłami napięć powierzchniowych, dzięki czemu nie ulega sile ciążenia. Jest dostępna dla roślin.
Grawitacyjna - woda wypełniająca okresowo większe przestwory glebowe. Pod wpływem siły ciążenia spływa na niższe poziomy, a wtedy przestwory wypełniają się powietrzem. Jest dostępna dla roślin.
Dyfuzja a osmoza - definicje, prawa osmozy.
Dyfuzja jest to proces mieszania się ze sobą cząsteczek, spowodowany ich przypadkowymi ruchami, wzbudzonymi termicznie. Cząsteczki przemieszczają się od obszarów o większym stężeniu do obszarów o mniejszym stężeniu danej substancji - zgodnie z gradientem stężenia substancji. Dyfuzja zapewnia sprawne przemieszczanie się substancji na krótkich dystansach.
Szybkośc dyfuzji zależy od:
- rodzaju ośrodka
- temperatury
-pola elektrycznego.
Osmoza jest to niezależne od nakładu energii, spontaniczne przemieszczanie się wody przez błonę półprzepuszczalną zgodne z gradientem stężenia wody po obu stronach błony.
Prawa osmozy:
Ciśnienie osmotyczne jest wprost proporcjonalne do stężenia roztworu (analogia z prawem Boyla-Mariotta)
Ciśnienie osmotyczne jest wprost proporcjonalne do temperatury bezwzględnej, czyli inaczej podniesienie temperatury o 1 stopień powyżej 0 stopni powoduje wzrost ciśnienia o 1/273 (analogia z prawem Gay - Lussaca) Jednomolarny roztwór dowolnej substancji (lecz nie elektrolitu) ma ciśnienie osmotyczne 22,4 atmosfery w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Substancje, które ulegają dysocjacji (elektrolity) wykazują wyższe ciśnienie, gdyż częśc ich cząsteczek rozpada się na jony, w rezultacie czego stężenie się zwiększa. Odpowiednio zwiększa się również ciśnienie osmotyczne takiego roztworu.
Stosunki osmotyczne w komórce roślinnej - podstawowe prawa, definicje, wykres Thodaya.
Każda żywa komórka roślinna ma zdolność do pobierania i oddawania wody. U podstaw tych zjawisk leżą takie procesy fizyczne jak dyfuzja, osmoza i pęcznienie. Dyfuzja jest to przemieszczanie się cząsteczek z stężenia większego do stężenia mniejszego wywołane naturalnym ruchem cieplnym cząsteczek. Wszystkie cząsteczki występujące na ziemi są w nieustannym ruchu. Ruch ten jest uwarunkowany ich energią kinetyczną, która zależy do temperatury danej substancji. W miarę podwyższania temperatury rośnie ich energia kinetyczna, a przez to szybkość dyfuzji.

(…)

… z roztworu hipotonicznego do roztworu hipertonicznego, w którym następuje zwiększenie objętości i wzrost ciśnienia hydrostatycznego. Układ osmotyczny stanowi dwa roztwory o niejednakowym stężeniu substancji, podzielone błoną półprzepuszczalną. Na skutek intensywnej dyfuzji wody przez błonę z roztworu hipotonicznego do roztworu hipertonicznego (osmoza), w tym ostatnim następuje zwiększenie objętości i wzrost ciśnienia hydrostatycznego.
Osmoza:
- to dyfuzja (przemieszczanie się) wody przez błonę półprzepuszczalną (selektywną) oddzielającą 2 roztwory o różnych stężeniach bądź czystą wodę od roztworu, zgodnie z gradientem stężeń roztworów po obu stronach błony, w stronę roztworu o większym stężeniu.
- jest spontaniczna i niezależna od nakładu energii.
- odgrywa bardzo ważną rolę w procesach pobierania i oddawania…
… a ciśnieniem turgorowym komórki (cT):
S = PO - cT
Siła ssąca osiąga tym większą wartość, im większy niedobór wody w komórce, wywołany np. intensywną transpiracją. Wyrażamy ją w atmosferach.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz