Geografia ekonomiczna - rolnictwo 5

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 504
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Geografia ekonomiczna - rolnictwo 5 - strona 1 Geografia ekonomiczna - rolnictwo 5 - strona 2 Geografia ekonomiczna - rolnictwo 5 - strona 3

Fragment notatki:

Pomiędzy 1965 a 1985 rokiem średni wzrost wydajności monitorowanych przez FAO 174 gatunków roślin wzrósł o 56%. W ciągu minionych 50 lat ilość uŜytych nawozów zawierających związki azotu zwiększyła się aŜ ośmiokrotnie! Okazało się, Ŝe wydajności z hektara nie da się windować bez końca. W kolejnych 20 latach wzrosła ona juŜ tylko o 20%.
Modyfikacje genetyczne w rolnictwie
Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) nierzadko wzbudzają u producentów rolnych pozytywne emocje, zaś u konsumentów emocje
negatywne
Wzrost produkcji rolnej na 1 mieszkańca w latach 1999-2003 -
najwyŜszy wzrost odnotowano w krajach intensywnego rozwoju gospodarczego, szczególnie w Chinach, Brazylii, Tajlandii
Zmieńmy dietę i nie marnujmy jedzenia Według ekspertów FAO rozwiązanie wydaje się proste - zamiast jeść mięso zwierząt, Ŝywionych zboŜem wystarczy przestawić swoją dietę na produkty roślinne i zrezygnować z upraw przeznaczonych na biopaliwa.
śywność czy biopaliwa?
w Brazylii, która rocznie produkuje około 25 mld litrów etanolu zuŜywanego jako paliwo (ponad 1/3 produkcji światowej) zagospodarowanie zebranej trzciny cukrowej to kwestia absolutnie kluczowa - cukier czy paliwo?
AŜ trzy czwarte terenów rolnych świata, przeznaczonych jest albo na produkcję
karmy dla zwierząt, albo na pastwiska do ich wypasania
Wykorzystywanie dobrej ziemi uprawnej do produkcji paszy dla zwierząt to zajmowanie powierzchni, która mogłaby duŜo wydajniej wyŜywić ludzkość
Marnotrawstwo
Ŝywności
na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej Ŝywności -
to blisko 1,3 mld (!) ton rocznie - szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. WyŜywienia i śywności (FAO)
Kraje biedniejsze tracą około 40% Ŝywności, która nie trafia na stół na skutek nieodpowiedniego sposobu produkcji i przechowywania. Kraje bogate radzą sobie z produkcją duŜo lepiej. Sytuacja zmienia się jednak, gdy przetworzona Ŝywność dostanie się juŜ do naszych domów. Kraje ubogie nie marnują gotowego jedzenia - my wyrzucamy aŜ 40%!
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz