To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Jedną z głównych metod wspierania dochodów rolników unijnych są
dopłaty bezpośrednie do produkcji określonych gatunków roślin i zwierząt.
Skutki WSP
wystąpiła ogromna nadprodukcja towarowa;
gospodarkę UE zdominowały wysokonakładowe systemy produkcji rolniczej;
zmieniła się struktura uŜytkowania ziemi i zwiększyła się przeciętna powierzchnia gospodarstw rolnych;
WyŜywienie - bezpieczeństwo Ŝywnościowe
Bezpieczeństwo Ŝywnościowe osiąga się zaś wówczas, gdy wszyscy obywatele danego kraju mają dostęp do zdrowych produktów alimentacyjnych i mogą stale i bez przeszkód fizycznych, społecznych oraz ekonomicznych zaspokajać swoje potrzeby Ŝywnościowe wynikające z ich aktywności i preferencji.
Bezpieczeństwo Ŝywnościowe zaleŜy od:
rozmiarów produkcji własnej, importu i posiadanych zapasów Ŝywności;
siły nabywczej gospodarstw domowych, istniejącej infrastruktury transportowej i rynkowej oraz sprawności systemu magazynowania i dystrybucji Ŝywności;
fluktuacji pogodowych i cenowych oraz zakłóceń w dostawach Ŝywności, wywołanych przez ludzi i rozmaite czynniki polityczne lub ekonomiczne;
sposobu przygotowywania Ŝywności oraz warunków sanitarnych, w których się ono odbywa, a zwłaszcza dostępu do czystej wody pitnej.
Światowy eksport produktów rolnych w latach 1962-2004 znacznie wzrosła wartość eksportu produktów rolnych, ale zmalał udział eksportu produktów rolnych w światowym eksporcie
NiedoŜywienie - 2010
Najwięcej na świecie - 925 mln głodnych osób (62% ogółu) Ŝyje w krajach Azji i Pacyfiku, najbardziej
zaludnionym regionie i Subsaharyjskiej Afryce, gdzie mieszka 26% niedoŜywionych mieszkańców świata
Światowy głód: Rejon Azja-Pacyfik - 578 mln niedoŜywionych
Afryka Subsaharyjska - 239 mln
Ameryka Łacińska i Karaiby - 53 mln
Środkowy Wschód i Afryka Północna - 37 miliony
"Świat rozwinięty" - 19 milionów W obliczu powiększającej się populacji świata niedoŜywienie będzie się powiększać.
Dzienna kaloryczność spoŜycia - najwyŜsza w Europie, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie
Średnia światowa - 2780 kcal na osobę dziennie, zróŜnicowanie od 3420 kcal w krajach rozwiniętych
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)