To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Pytanie
Pomimo znacznego zwiększenia produkcji rolnej na świecie nadal wiele krajów nie ma zaspokojonych swoich potrzeb Ŝywnościowych. 1. Które kraje mają największy poziom niezaspokojenia potrzeb Ŝywnościowych, a które najmniejszy?
2. Które kraje są duŜymi importerami produktów rolnych netto i z czego to wynika?
3. Które kraje są duŜymi eksporterem produktów rolnych netto i z czego to wynika?
Jak wykarmić rosnącą
populację świata?
podejmowane są działania, zmierzające do: usprawnienia międzynarodowego obrotu produktami rolnymi
ulepszenia organizacji dystrybucji płodów rolnych zwiększenia produkcji Ŝywności
intensywne metody powiększania produkcji Ŝywności
ekstensywne metody powiększania produkcji Ŝywności
Tereny zajęte przez uprawę rolną zajęły juŜ 70% powierzchni wszystkich terenów trawiastych, połowę
terenów sawannowych i zajętych niegdyś przez lasy oraz 27% terenów lasów tropikalnych. Rolnictwo jest odpowiedzialne za jedną trzecią
światowej emisji CO2 - głównie z powodu tropikalnego wylesiania, emisji metanu przez zwierzęta hodowlane i uprawy ryŜu oraz tlenek azotu
z nawoŜonych gruntów.
Według FAO:
Gdyby udało się doprowadzić na istniejących juŜ uprawach doprowadzić do wzrostu wydajności do ich pełnego potencjału, światowa produkcja Ŝywności wzrosłaby aŜ o 58%
„Zielona rewolucja” to zespół programów rozwoju rolnictwa wprowadzonych w latach 60. XX w. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw WyŜywienia i Rolnictwa (FAO). Miały one na celu walkę z głodem na świecie m.in. dzięki wprowadzeniu nowych, wysokoplennych odmian zbóŜ.
Norman Ernest Borlaug (1914-2009)
otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla w 1970 r.
Wyhodował odporne na choroby i bardzo plenne odmiany pszenicy, dzięki którym zapoczątkował tzw. zieloną rewolucję
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)