Genetyka grzybów, Warunki środowiskowe regulujące produkcję aflatoksyn - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 693
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Genetyka grzybów, Warunki środowiskowe regulujące produkcję aflatoksyn - omówienie - strona 1 Genetyka grzybów, Warunki środowiskowe regulujące produkcję aflatoksyn - omówienie - strona 2 Genetyka grzybów, Warunki środowiskowe regulujące produkcję aflatoksyn - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Warunki środowiskowe regulujące produkcję aflatoksyn:
Kilka czynników środowiskowych oraz warunki hodowli mogą wpływać na biosyntezę AF:
Światło
Temperatura
pH
Źródło azotu
Źródło węgla
Metale
Aby zrozumieć, w jaki sposób te czynniki wpływają na biosyntezę AF należy najpierw zrozumieć, jaka jest rola w AF ekologii Aspergillus i zidentyfikować miejsca/punkty kontroli tworzenia AF.
Mechanizmy regulatorowe zaangażowane w przekazywanie sygnału i transmisje sygnałów środowiskowych nie są dobrze poznane.
Wpływ różnych czynników na produkcję AF:
Warunki
Sprzyjające
Niesprzyjające
Źródło węgla
Cukry proste
Cukry złożone
Źródło azotu
Zredukowane - lekki niedobór pożądany
Utlenione - np. amoniak
Stres oksydacyjny
Utleniacze
Anty-utleniacze
Temperatura
36stC
pH
Kwaśne (pH = 5,4)
Zasadowe (pH =8)
9.1 Regulacja biosyntezy AF - światło:
Wpływ światła jest bardzo dobrze opisany
Produkcja kwasu cyklopiazowego, aflatremu i AF przez A.flavus jest regulowana przez veA (gen niezbędny do tworzenia sklerocjów)
Białko VelvetA (VeA) odkryto u wielu gatunków Aspergillus (A.flavus, A.parasiticus, A.nidulans) i wykazano, że jest ono regulowane pod wpływem światła, ekspresji aflR tworzenia klejstotecjów i A.nidulans i sklerocjów u A.flavus i A.parasiticus
Znaczek delta oznacza delecję Δ
9.2 Regulacja biosyntezy AF - źródło węgla:
Źródło węgla a biosynteza AF- nie jest do końca jasne, czy źródło węgla reguluje biosyntezę AF lub modeluje jej syntezę poprzez metabolizm podstawowy
Produkcja większości metabolitów wtórnych jest hamowana w obecności cukrów prostych, natomiast biosynteza AF jest stymulowana przez sacharozę, glukozę, fruktozę
Wysoki stopień utylizacji glukozy jest skorelowany z produkcją AF
Niesprzyjające biosyntezie AF źródła węgla powodują mniejszą represję genów klastra AF niż np niesprzyjająca temp, źródło N czy pH
Podobne wyniki otrzymano, gdy badano produkcję AF u A.flavus rosnącego w obecności i nieobecności sacharozy na ekstrakcie drożdżowym (ekstrakt drożdżowy - czyli bez sacharozy, w takich hodowlach ekspresja sporej liczby genów się nie zmienia - nie udowodniono specyficznego wpływu źródła węgla na syntezę AF)
Brak silnej regulacji genów klastra AF sugeruje, że źr C nie ma specyficznego wpływu na szlak AF.


(…)

… jonów miedzy, żelaza i cynku powoduje znaczący wzrost całkowitego RNA, biomasy, transkrypcji genu aflP i ilości AF
Techniką RT-PCR mierzono ekspresję genu dehydrogenazy alkoholowej i odkryto, że jej ilość wzrasta w hodowlach z dodatkiem metali ciężkich u F.graminearium i A.flavus
Dehydrogenaza alkoholowa aflH (lub adhA) jest genem, który znajduje się w klastrze biosyntezy AF i jest niezbędna…
… powodują spadek ekspresji genów zaangażowanych w biosyntezę AF.
Ważne - obecność miejsca wiążącego AreA w rejonie międzygenowym pomiędzy aflR i aflS.
Badana tu ekspresję 9 genów, ale nie na macierzach (chyba na PCR)
Białko AreA z A.parasiticus jest zdolne do wiązania się z tym rejonem.
Obecność azotanu powodowała zwiększenie aktywności wiązania AreA do tego regionu i tym samym zwiększenia ekspresji aflS…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz