Funkcja składników mineralnych - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 455
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Funkcja składników mineralnych - omówienie - strona 1 Funkcja składników mineralnych - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Funkcja składników mineralnych
objawy niedoboru Mg NIEDOBÓR:
1. skurcze w łydkach
nadmierna pobudliwość nerwowo-mięśniowa
2. mdłości , bóle, zawroty głowy
3. zaburzenia rytmu serca
(dławicowe bóle serca w następstwie skurczu naczyń wieńcowych)
4. zaburzenia w gospodarce lipidowej (niedobór Mg sprzyja odkładaniu się cholesterolu i wapnia w ścianach naczyń krwionośnych)
niedobór możliwy gdy:
1. pokarm bogaty w tłuszcze
2. stosowania diety ubogiej w węglowodany
3. nadużywania alkoholu,
4. zbyt dużej ilości wypijanej kawy
5. częstych stresów
6. nadużywania laxatives,częstych wymiotów i biegunki.
zwapnienie naczyń przy niedoborze magnezu wzrasta poziom wapnia.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi 300 mg u kobiet i 370 mg u mężczyzn.
Zapotrzebowanie wzrasta w stresie, nadmiernym wysiłku fizycznym, w ciąży i laktacji oraz podczas intens. wzrostu.
*źródła magnezu: kakao gorzkie / kasza gryczana / fasola biała / groch / orzechy laskowe / płatki owsiane / banany
trzy produkty z Fe3+
NIEDOBÓR:
1. anemia (niedokrwistość), której objawami są: blada skóra, krótki oddech, osłabienie i łatwe męczenie się, zawroty głowy, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie.
2. trudności w nauce i koncentracji
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 15-18 mg.
Jest ono większe u dziewcząt w okresie wzrostu, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także podczas miesiączki. Organizm przyswaja żelazo pochodzenia zwierzęcego dużo lepiej niż żelazo pochodzenia roślinnego.
*źródła żelaza: wątróbka / suszone morele i rodzynki / warzywa strączkowe / żółtko jaja/chleb pełnoziarn./mięso czerwone
**obecność witaminy C - ułatwia wchłanianie
**obecność fitynianów, szczawianów [zboża, otręby], garbników [herbata], wapnia i fosforu (mleko i jego przetwory) - utrudnia
3) gdzie jest Se (3 produkty)
NIEDOBÓR:
zwiększenie ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i choroby układu krążenia
wzrost ilości wolnych rodników (selenoproteiny je neutralizują)
Selen w połączeniu z witaminą E i glutationem działa synergicznie w hamowaniu procesów starzenia, rozwoju nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych
Obecność Se jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego .
Selen, bierze udział w zwalczaniu stanów zapalnych i chorób alergicznych.
*źródła selenu: w PL: mięso, podroby, ryby,

(…)

… jelita cienkiego pod wpływem aktywnych metabolitów witaminy D.
1.Dieta bogata w sód znacznie zwiększa wydalanie wapnia.
2. Nadmiernie częste spożycie kawy (kofeina) powoduje wzrost diurezy i zwiększoną ucieczkę wapnia
3. Wchłanianie wapnia utrudnione jest przez fityniany i kwas szczawiowy obecny w produktach roślinnych
4. nasycone kwasy tłuszczowe , które z wapniem tworzą nierozpuszczalne mydła - utrudn…
… w hamowaniu procesów starzenia, rozwoju nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych
Obecność Se jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego .
Selen, bierze udział w zwalczaniu stanów zapalnych i chorób alergicznych.
*źródła selenu: w PL: mięso, podroby, ryby, owoce morza są lepszym źródłem Se niż produkty roślinne
amerykańska kukurydza i orzechy brazylijskie są najlepszym, roślinnym…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz