Formalny nadzór na żywnością w Polsce-organy

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 952
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Formalny nadzór na żywnością w Polsce-organy - strona 1 Formalny nadzór na żywnością w Polsce-organy - strona 2

Fragment notatki:

ORGANY SPRAWUJĄCE FORMALNIE NADZÓR NAD ŻYWNOŚCIĄ W POLSCE: Minister Rolnictwa i rozwoju Wsi, Minister Zdrowia;
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów;
Inspekcja Handlowa;
Inspekcje jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych;
Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
Inspekcja Weterynaryjna;
Okręgowe Inspektoraty Rybołówstwa Morskiego w Gdyni, Słupsku i Szczecinie;
Państwowa Inspekcja Sanitarna;
Państwowy Zakład Higieny
Instytut Żywności i Żywienia oraz branżowe jednostki naukowo - badawcze.
URZĄD OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW: Zadania: Sprawowanie kontroli przestrzegania przez przedsiębiorców przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów;
Współpraca z zagranicznymi i międzynarodowymi organizacjami i organami w zakresie ochrony konkurencji;
Występowanie do wyspecjalizowanych jednostek i odpowiednich organów kontroli państwowej o wykonanie badań i przestrzeganie praw konsumentów;
Nadzór nad ogólnym bezpieczeństwem produktów przeznaczonych dla konsumentów w zakresie wynikającym z dnia 22-01-2002 o ogólnym bezpieczeństwie produktów;
Inicjowanie badań towarów i usług, wykonywanych przez organizacje konsumenckie;
Podejmowanie czynności wynikających z ustawy z dnia 02-03-2000r o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22,poz.271).
INSPEKCJA HANDLOWA Zadania: Kontrola legalności i rzetelności działania przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów odrębnych w zakresie produkcji, handlu i usług;
Kontrola produktów znajdujących się w obrocie handlowym lub przeznaczonych do wprowadzenia do takiego obrotu, w tym zakresie oznakowania i zafałszowań oraz kontrola usług; Podejmowanie mediacji - ochrona interesów i praw konsumentów;
Organizowanie i prowadzenie stałych polubownych sądów konsumenckich;
Prowadzenie poradnika konsumenckiego;
INSPEKCJA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO - SPOŻYWCZYCH Zadania: Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno - spożywczych, a w szczególności:
kontrola jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę i sprowadzanych z zagranicy;
dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych;
kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno - spożywczych
gromadzenie i przetwarzanie informacji o sytuacji na rynkach rolnych;
przeprowadzanie szkoleń w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych;


(…)


nadzór nad miejscami uboju zwierząt rzeźnych, zakładami przetwórstwa mięsem;
nadzór nad pozyskiwaniem, transportem i przetwórstwem mleka;
nadzór nad zakładami jajczarskimi, przetwórstwem jaj, ryb i innych zwierząt wodnych oraz mięczaków;
sprawowanie kontroli nad przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz kontroli ich przemieszczania;
PAŃSTWOWY ZAKŁAD HIGIENY
Zadania:
wykonywanie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz