Fogging-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1190
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Fogging-opracowanie - strona 1

Fragment notatki:

JOGGING Fogging to termin który określa zjawisko kondensacji pary wodnej na powierzchni folii w postaci małych kropel. Zjawisko foggingu następuje w sytuacji kiedy zamkniemy pewną porcję powietrza zawierającego parę wodną i ochłodzimy do temperatury poniżej jej punktu rosy. Punkt rosy jest to temperatura, w której przy danym ciśnieniu gazu lub mieszaniny gazów rozpoczyna się proces skraplania. Dla pary wodnej w powietrzu jest to temperatura, w której para wodna zawarta w powietrzu staje się przesycona (przy zastanym ciśnieniu) i skrapla się lub resublimuje. Zjawisko zamglenia na powierzchni polimeru jest w przede wszystkim zależne od temperatury i wilgotności zamkniętego powietrza jak i temperatury powierzchni polimeru z którym się styka. Przekroczenie maksymalnej wilgotności (np. w wyniku obniżenia temperatury powietrza) powoduje skraplanie się pary wodnej. Powyższe zjawisko łatwo możemy zaobserwować w przypadku żywności, która przechowywana jest w lodówce. Żywność pakowana jest w folię w temperaturze pokojowej. Jeżeli włożymy ją do lodówki w temperaturze 4°C to powietrze zamknięte w takiej powierzchni ulegnie ochłodzeniu. W takich warunkach para wodna nie może dalej występować w fazie gazowej ale musi ulec skropleniu. Skroplenie pojawia się w postaci małych kropli na powierzchni polimeru. Taki efekt jest absolutnie niepożądany z kilku powodów. Po pierwsze zapakowany produkt może być nie widoczny dla kupującego. Ponadto kro ple wody wewnątrz opakowania sprawiają mało estetyczne wrażenie, a i sam produkt może ulec zepsuciu Jak wybrać odpowiedni antyfogging? Bardzo trudno zaprojektować idealny układ folia/ antyfog tak aby był aktywny w danym okresie czasu. Wiele czynników wpływa na funkcjonalność takiej mieszaniny: - stężenie środka, - grubość folii, - fluktuacja temperatury (duże różnice między temperaturą na zewnątrz i wewnątrz), - struktura folii (jedno, wielowarstwowa), - wymagany czas działania środka (sezonowość ). Ponad to projektując taką folię należy pamiętać o: - regulacjach prawnych odnośnie środków mających kontakt z żywnością, - stabilności temperatury podczas procesu wytłaczania, - wpływie na transparentność folii, - potencjalnej możliwości odbarwień (zażółcenie folii), - migracji środka mogącej być przyczyną problemów z drukowaniem na folii, - ewentualnych problemach z uwalnianiem się nieprzyjemnego zapachu . Antyfogi mogą być stosowane w dwojaki sposób. Po pierwsze jako środki o działaniu zewnętrznym, poprzez natryskiwanie folii. Tak działający środek daje krótki czasowo efekt antyfoggingu i rzadko jest stosowany na skalę przemysłową. Inna bardziej popularna metoda to stosowanie atyfogów wewnętrznych o mechanizmie działania migracji powierzchniowej. Komercyjnie najczęściej stosujemy takie związki chemiczne jak:

(…)

… jako środki o działaniu zewnętrznym, poprzez natryskiwanie folii. Tak działający środek daje krótki czasowo efekt antyfoggingu i rzadko jest stosowany na skalę przemysłową. Inna bardziej popularna metoda to stosowanie atyfogów wewnętrznych o mechanizmie działania migracji powierzchniowej. Komercyjnie najczęściej stosujemy takie związki chemiczne jak: - estry gliceryny np. monooleinian gliceryny, - estry…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz