Feromony owadów i zapach kwiatów

Nasza ocena:

5
Pobrań: 140
Wyświetleń: 2065
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Feromony owadów i zapach kwiatów - strona 1 Feromony owadów i zapach kwiatów - strona 2

Fragment notatki:


FEROMONY OWADÓW I ZAPACH KWIATÓW:  Zachowanie owadów jest kontrolowane za pomocą lotnych związków chemicznych  wydzielanych przez inne owady tego samego gatunku, czyli za pomocą feromonów;  Kwiaty oszukują owady wytwarzając podobne związki chemiczne i w ten sposób wabią  owada;  Przykład oddziaływań, w których feromony i zapach kwiatów współdecydują o zachowaniu  owadów;  Metyloeugenol wytwarzają niektóre rośliny- u  Zieria smithii  stanowi on 85% olejku  eterycznego,  Cassia fistula  wytwarza metyloeugenol, jako atraktant przyciągający zapylacza  do zapylania;  Orientalna muszka owocowa używa metyloeugenelu, jako feromon- powoduje gromadzenie  się osobników męskich a także stymuluje spożywanie pokarmu przez samice;  Feromon działa nawet w niewielkiej ilości;  Feromon można używać z powodzeniem, jako atraktant w pułapkach do zwalczania  owadów;  Storczyki z rodzaju  Ophrys  zwabiają samce pszczolinek: Kształt i barwa przypominają  samice owada, zapach storczyka naśladuje feromon płciowy owada, samce siadają na kwiat,  storczyki nie zawierają nektaru i samice pszczół nie dają się nabrać;  Pszczolinki Eulaema używają olejków eterycznych zbieranych ze storczyków, jako  feromony;  Chińska orchidea produkuje związki chemiczne –(z)-11-ejkozen-1-ol, który jest feromonem  alarmowym dwóch gatunków pszczół, na które poluje osa. Osa rozpoznaje ten związek i  dzięki niemu lokalizuje swoje ofiary. Osa atakuje kwiat tak jak atakuje swoją ofiarę-  pszczołę;  Poprzez emisję lotnego związku oznaczającego obecność ofiary kwiat przywołuje  drapieżnika- osę do zapylania. Główna przyczyną odwiedzania kwiatów przez zwierzęta zapylające jest pozyskiwanie nektaru ze  względu na jego wartość odżywczą. Nektar zawiera cukry, aminokwasy, lipidy i inne. Cukry występujące w nektarze:  Nektar ma słodki smak: zawartość cukrów od 15 do 75% suchej masy;  Podstawowe cukry metabolizmu roślinnego: • Glukoza; • Fruktoza; • Sacharoza;  Istnieje zależność pomiędzy rodzajem cukru zawartego w nektarze a odwiedzającym go  zapylaczem;  Skład cukrów jest określany dla gatunku rośliny i nie podlega zmianom dobowym ani  sezonowym. Zależność pomiędzy składem nektaru i typem zapylacza Duża zawartość sacharozy 0,5 Duże pszczoły, kolibry,  Lepidoptera Mała zawartość sacharozy 

(…)

…: arginina,
histydyna, lizyna, tryptofan, fenyloalanina, metionina, leucyna, izoleucyna, walina, kwas
glutaminowy, asparaginowy;
 Skład ilościowy i jakościowy aminokwasów jest cechą stałą gatunku rośliny;
 Zawartość aminokwasów w roślinach okrytonasiennych jest skorelowana z ich
zaawansowaniem ewolucyjnym;
 Motyle, które są uzależnione od nektaru, jako jedynego źródła pokarmu, uzyskują
aminokwasy…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz