To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
FEROMONY OWADÓW I ZAPACH KWIATÓW: Zachowanie owadów jest kontrolowane za pomocą lotnych związków chemicznych wydzielanych przez inne owady tego samego gatunku, czyli za pomocą feromonów; Kwiaty oszukują owady wytwarzając podobne związki chemiczne i w ten sposób wabią owada; Przykład oddziaływań, w których feromony i zapach kwiatów współdecydują o zachowaniu owadów; Metyloeugenol wytwarzają niektóre rośliny- u Zieria smithii stanowi on 85% olejku eterycznego, Cassia fistula wytwarza metyloeugenol, jako atraktant przyciągający zapylacza do zapylania; Orientalna muszka owocowa używa metyloeugenelu, jako feromon- powoduje gromadzenie się osobników męskich a także stymuluje spożywanie pokarmu przez samice; Feromon działa nawet w niewielkiej ilości; Feromon można używać z powodzeniem, jako atraktant w pułapkach do zwalczania owadów; Storczyki z rodzaju Ophrys zwabiają samce pszczolinek: Kształt i barwa przypominają samice owada, zapach storczyka naśladuje feromon płciowy owada, samce siadają na kwiat, storczyki nie zawierają nektaru i samice pszczół nie dają się nabrać; Pszczolinki Eulaema używają olejków eterycznych zbieranych ze storczyków, jako feromony; Chińska orchidea produkuje związki chemiczne –(z)-11-ejkozen-1-ol, który jest feromonem alarmowym dwóch gatunków pszczół, na które poluje osa. Osa rozpoznaje ten związek i dzięki niemu lokalizuje swoje ofiary. Osa atakuje kwiat tak jak atakuje swoją ofiarę- pszczołę; Poprzez emisję lotnego związku oznaczającego obecność ofiary kwiat przywołuje drapieżnika- osę do zapylania. Główna przyczyną odwiedzania kwiatów przez zwierzęta zapylające jest pozyskiwanie nektaru ze względu na jego wartość odżywczą. Nektar zawiera cukry, aminokwasy, lipidy i inne. Cukry występujące w nektarze: Nektar ma słodki smak: zawartość cukrów od 15 do 75% suchej masy; Podstawowe cukry metabolizmu roślinnego: • Glukoza; • Fruktoza; • Sacharoza; Istnieje zależność pomiędzy rodzajem cukru zawartego w nektarze a odwiedzającym go zapylaczem; Skład cukrów jest określany dla gatunku rośliny i nie podlega zmianom dobowym ani sezonowym. Zależność pomiędzy składem nektaru i typem zapylacza Duża zawartość sacharozy 0,5 Duże pszczoły, kolibry, Lepidoptera Mała zawartość sacharozy
(…)
…: arginina,
histydyna, lizyna, tryptofan, fenyloalanina, metionina, leucyna, izoleucyna, walina, kwas
glutaminowy, asparaginowy;
Skład ilościowy i jakościowy aminokwasów jest cechą stałą gatunku rośliny;
Zawartość aminokwasów w roślinach okrytonasiennych jest skorelowana z ich
zaawansowaniem ewolucyjnym;
Motyle, które są uzależnione od nektaru, jako jedynego źródła pokarmu, uzyskują
aminokwasy…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)