Eutrofizacja - źródła i wpływ na środowisko Morze Azowskie, Wielkie Jezioro (Kanada/USA), M. Kaspijskie i Bałtyckie Eutrofizacja to wzbogacenie wód w składniki odżywcze (azotany, fosforany), prowadzące do zwiększenia produktywności ekosystemu; Głównie źródła antropogeniczne: rolnictwo, ścieki komunalne, przemysł; Skutki środowiskowe: Spadek ilości O2 w wodzie (anoksja), Śmiertelność organizmów wodnych, Zmiana składu gatunkowego, Ogólny spadek bioróżnorodności zbiornika, Zakwity glonów i sinic, często produkujące toksyny; Eutrofizacja – płazy: Pasożyt Ribeiroia oncatrae przechodzi przez kilka stadiów rozwojowych z ślimakami, kijankami płazów oraz ptakami jako żywicielami, Eutrofizacja zasadniczo wpływa na ilość zainfekowanych ślimaków, Ilość deformacji kończyn płazów notuje się u 10-90 %osobników, zależnie od populacji.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)