Eutrofizacja jest naturalnym wzbogaceniem wód w substancje pokarmowe w następstwie dopływu i kumulacji w ich ekosystemach pierwiastków, które stymulują szereg zmian, głównie wzrost produkcji glonów i makrofitów oraz obniżenie jakości wody, są uważane za szkodliwe i niekorzystne z punktu widzenia użytkowania wód.
Nadmierny rozwój glonów i innej roślinności wodnej może kolidować z użytkowaniem i estetyczną jakością wód; znacznie zredukowana może być przeźroczystość wody,
Nadmierny wzrost trofii może powodować powstawanie problemów ze smakiem i zapachem wody pitnej pobieranej ze tych zbiorników, nawet po jej uzdatnieniu i filtrowaniu,
Proces uzdatniania wód eutroficznych może stawać się bardzo kosztowny i czasochłonny,
Powszechnie stosowane metody uzdatniania mogą nie dawać oczekiwanych rezultatów, zwłaszcza przy występowaniu w wodach toksyn uwalnianych przez bakterie masowo rozwijające się w wodach, które atakują układ nerwowy i trawienny zwierząt i ludzi.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)