To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
EKSTRAKCJA W UKŁADZIE CIAŁO STAŁE - CIECZ
Przenikanie rozpuszczalnika w pory nośnika substancji ekstrahowanej
Rozpuszczanie określonego składnika (substancja ekstrahowana może znajdować się w postaci roztworu wypełniającego pory cząstek porowatych lub wolne przestrzenie lub występują jako rozpuszczalne ciała stałe
Ruch substancji ekstrahowanej w porach nośnika do powierzchni (etap najważniejszy!)
Ruch substancji ekstrahowanej do powierzchni rozdziału faz do rozpuszczalnika - szybki etap, bo przepływ burzliwy
bardzo często: etap przygotowawczy rozdrobnienie, zgniatanie ciała stałego
Parametry ciała stałego wpływające na szybkość strumienia ekstraktu (powierzchnia właściwa, porowatość)
gęste płyny 8-50 MPa,
ekstrakcja płynami nadkrytycznymi
A - linia sublimacyjna S G B - linia topnienia SC
C - linia parowania CG
„-” odporność substancji na wysoką temperaturę
„+” mała lepkość (jak gazów) = szybki transport
duża dyfuzyjność (jak w cieczy)
wysoka zdolność rozpuszczania substancji
Ekstrakt - para o wysokiej temp. i ciśnieniu dalszy rozdział składników na drodze destylacji destrakcja
Połączenie odzyskiwania składników na początku płynami nadkrytycznymi, a następnie przez destylację to DEKSTRAKCJA.
Przemysł perfumeryjny (liście pomarańczy, olejek korzenny itp.)
Dwutlenek węgla do ekstrakcji kofeiny z kawy i herbaty
Przemysł i aromaty spożywcze (pieprz, imbir, wanilia)
Składniki czynne farmaceutyków (szałwia, rumianek, nagietek)
Metoda ekstrakcji płynami:
sprężenie rozpuszczalnika do stanu nadkrytycznego
ekstrakcja ciśnieniowa
wydzielenie składnika ekstrahowanego adsorpcja (bez zmiany p i T)
obniżenie p - destylacja
obniżenie T lub/i p - punkt gdy słaba rozpuszczalność składnika:
wytrącenie
regeneracja rozpuszczalnika A (gdy nie ulega wytrąceniu)
kilka składników - ochładzanie stopniowo
(…)
… to DEKSTRAKCJA.
Przemysł perfumeryjny (liście pomarańczy, olejek korzenny itp.)
Dwutlenek węgla do ekstrakcji kofeiny z kawy i herbaty
Przemysł i aromaty spożywcze (pieprz, imbir, wanilia)
Składniki czynne farmaceutyków (szałwia, rumianek, nagietek)
Metoda ekstrakcji płynami:
sprężenie rozpuszczalnika do stanu nadkrytycznego
ekstrakcja ciśnieniowa
wydzielenie składnika ekstrahowanego adsorpcja (bez zmiany p i T…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)