Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych i przedsiębiorstw-wykłady cz. 2

Nasza ocena:

3
Pobrań: 322
Wyświetleń: 1624
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych i przedsiębiorstw-wykłady cz. 2 - strona 1 Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych i przedsiębiorstw-wykłady cz. 2 - strona 2

Fragment notatki:

10 03 10
Wymiar technologiczny:
Rozwój poszczególnych dziedzin gospodarki oraz postęp technologiczny, biologiczny i organizacyjny zapewnia przedsiębiorstwom rolniczym dostęp do coraz nowocześniejszych i efektywniejszych technologii
Warunkiem efektywnego ich wykorzystania jest wymagana skali produkcji
Wzrost skali produkcji:
Sam w sobie zapewnia poprawę efektywności produkcji
Umożliwia efektywne wdrożenie nowoczesnych technologii produkcji- pozwalają dodatkowo zwiększyć tę efektywność
Ekonomika technologii w zależności od skali produkcji
Wymiar prawno- polityczny:
Przedsiębiorstwa rolnicze stają przed coraz większymi wymogami natury prawnej oraz politycznej
Poszczególne państwa coraz mocniej ingerują w sposób organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw
Wymiar prawno- polityczny dotyczy:
Określanie barier prawnych obrotu ziemią rolniczą
Prawnej ochronie osób pracujących w rolnictwie
Ograniczenie swobody gospodarowania na terenach chronionych (Natura 2000, ONW, obszary narażone na wymywanie azotu)
Wprowadzenie prawnej ochrony zwierząt oraz barier wzrostu koncentracji zwierząt
Wprowadzanie regulacji prawnych dla gospodarowania nawozami organicznymi
Stosowanie ram prawnych dla transportu zwierząt, ochrony środowiska naturalnego
Subwencjonowanie procesu produkcji w rolnictwie
Stosowanie prawnych ograniczeń wymiany handlowej między krajami poprzez stosowanie określonych klauzul ochronnych itp.
Wymiar socjokulturowy:
Zapatrywanie i zachowania kontrahentów i konsumentów
Preferowane kryteria wartości
Siła tradycji
Preferowane modele konsumpcji żywnościowej
Podatność konsumentów na zmiany
Lansowany wzór smukłej sylwetki wpływa na zmianę spożycia żywności
Nie udało się w Polsce przełamać niechęci do spożywania baraniny
Małe zainteresowanie ekologią
Wymiar międzynarodowy:
Globalizacja gospodarki w skali światowej powoduje, że konkurencja ze skali lokalnej przeradza się w komunikację o charakterze globalnym
Cechą rolnictwa jest duże uzależnienie od warunków przyrodniczych, a te są w przestrzeni geograficznej mocno zróżnicowane - tym samym efektywność procesów wytwórczych znacznie różni się w rolnictwie
Możliwość przemieszczania produktów spożywczych są coraz większe głównie dzięki lepszej infrastrukturze transportowej oraz lepszemu przystosowaniu produktów rolno- spożywczych do przewozu
Następuje różnicowanie się pozycji konkurencyjnej rolnika różnych kontynentów krajów czy przedsiębiorstw rolniczych' Szybkie zmiany otoczenia Zmiany o charakterze szokowym
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz