Dr Werner Sobik

note /search

Przeciwutleniacze i wolne rodniki

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 525
Wyświetleń: 2898

Przeciwutleniacze  ( antyoksydanty ,  antyutleniacze ) - grupa  związków chemicznych , które same występując w małych  stężeniach  (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają  proces utleniania  tej sub...

Syntetyczne środki słodzące

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 301
Wyświetleń: 2583

Syntetyczne środki słodzące: Dawniej stosowana jako słodzik sacharyna obecnie jest w Polsce zakazana. Sacharyna, czyli cykliczny imid kwasu o-sulfobenzoesowego to biała, drobnokrystaliczna, bez zapachu i wartości odżywczych substancja, która p...

Właściwości chemiczne cukrowców i reakcja Maillarda

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 448
Wyświetleń: 3927

Właściwości chemiczne cukrowców: +redukcja do alkoholi (elektrochemiczne, katalityczne uwodornienie, metody chemiczne)- powstają alditole alkohole wielowodorotlenowe. W wyniku redukcji ketoz powstają dwa alditole (z D-fruktozy- D-glucitol i D-mannitol) Glucitol, mannitol, ksylitom stosowane są ...

Barwniki naturalne

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 714
Wyświetleń: 3542

Barwniki naturalne: - chlorofile-zielone porfirynowe barwniki roślinne rozpuszczalne w tłuszczach ,, , Chlorofil a- barwa niebieskozielona Chlorofil b- barwa żółtozielona U glonów stwierdzono obecność chlorofilu a oraz c i d. Chlorofile zbudowane są z układu porfirynowego (układ 4 pierścieni p...

Lipidy - Fosfolipidy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 434
Wyświetleń: 2870

Lipidy jest to grupa naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych tj: eter etylowy, eter naftowy, benzen, czterochlorek węgla, aceton, czy alkohole. Ze względu na pewne podobieństwa strukturalne lipidy podzielono na trzy...

Nadmiary witamin i inne pojęcia

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Chemia żywności
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1365

Awitaminoza - schorzenie polegające na całkowitym braku w organizmie witaminy lub ich zestawu. Powoduje różnorodne zakłócenia przemiany materii z objawami charakterystycznymi dla poszczególnych witamin. Awitaminoza witaminy A prowadzi do: - kurzej ślepoty ; - rozmiękania rogówki ( keratomalacj...