Dobrowolny system kontroli, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1785
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Dobrowolny system kontroli, sem VI - strona 1 Dobrowolny system kontroli, sem VI - strona 2

Fragment notatki:

Dobrowolny System Kontroli
DSK zrzesza członków zwyczajnych - producentów soków i nektarów owocowych oraz producentów soków zagęszczonych (koncentratów). Do DSK mogą również należeć członkowie wspierający, czyli: importerzy soków i nektarów oraz soków zagęszczonych, organizacje handlowe prowadzące sprzedaż soków i nektarów oraz inne podmioty identyfikujące się z ideą DSK. Obecnie do DSK należy 6 największych producentów: Tymbark SA, Agros Nora Sp. z o. o., Fructa Nepora Sp. z o. o, dostarczających na polski rynek ponad 80% soków, nektarów i napojów. DSK przyjęło następujące cele swojej działalności:
Ochrona interesów producentów soków i nektarów przez eliminowanie nieuczciwej konkurencji.
Ochrona konsumenta przed nieuczciwymi praktykami.
Zapewnienie dobrego wizerunku produktu całego przemysłu sokowniczego w opinii społeczeństwa.
Podniesienie jakości produktów i znakowanie do poziomu wymaganego w UE.
DSK obejmuje:
Kontrolę jakości soku i nektarów owocowych i warzywnych - produktów członków DSK i innych produktów krajowych oraz produktów importowanych znajdujących się w obrocie krajowym na zgodność z wymaganiami: obowiązujących przepisów krajowych, dyrektyw UE, standardów AJIN. Ocenę wartości produkcji soków i nektarów oraz pobieranie do badań próbek produkcyjnych bezpośrednio u członków DSK
Analiza jakości próbek kontrolnych w Polsce (Poznań, Skierniewice, Warszawa).
Wobec niezależnych producentów, łamiących prawo lub wspólne ustalenie, DSK przewiduje następujące restrykcje:
Informowanie uprawnionych instytucji kontroli zewnętrznej
Informowanie dystrybutorów i sieci handlowych
Informowanie organizacji konsumenckich
Informowanie prasy
Kontrola warunków produkcji (członków DSK)
Usunięcie z grona członków DSK
Wszczęcie postępowania sądowego
Najczęstszym zafałszowaniem było nadmierne rozcieńczenie soków i jednoczesne dosładzanie i dokwaszanie.
Schemat procesu kontroli
Zespół Techniczny
Zespół Kontrolny
Program badań
Program badań
Próby kontrolne
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz