To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
GRUPA B 1. Pożądana długość wewnętrznego głąba w główce kapusty głowiastej powinna wynosić? 2. Obecnym wymaganiom agrotechnicznym odpowiadać jedynie mogą? 3. O wartości odmian marchwi decydują? 4. Do warzyw cebulowatych należą ? 5. Odmiany przemysłowe buraka ćwikłowego powinny mieć? 6. Hodowla jakościowa papryki to przede wszystkim:? 7. Psianka podłużna to prawidłowa nazwa botaniczna gatunku znanego głównie pod zwyczajowymi nazwami:? 8. Odmiany o strąkach bez wyściółki pergaminowej, czyli cukrowe mają? 9. Sałaty, których liście wewnętrzne nie zachodzą na siebie w wodnej fazie wzrostu , a więc nie tworzą główki, należą do odmiany botanicznej? 10. Przemysł przetwórczy preferuje odmiany szpinaku? 11. Dobrami przedplonami dla cebuli są rośliny?rośli nie porażone przez niszczyka zjadliwego oraz w miarę wcześniej schodzią z pola 12. Do bezpośredniego spożycia w stanie świeżym cebula uprawiana jest zwykle?z siewu letniego i z siewu wiosennego 13. Najlepsze warunki do uprawy cebuli ozimej występują w rejonach?o łagodny zimach, obfitych opadach śniegu 14. Kapusta ma bardzo duże wymagania w stosunku do wody w fazie/okresie?zawiązywania głowek 15. Wczesne odmiany kapusty wyrównają się długością okresu wegetacji?55-70 dni 16. Płodozmian to:? 17. Krytyczny dla …uprawie kapusty to okres?przed pierwsza poł. Sezony wegetacyjnego 18. Marchwi nie powinno się uprawiać w I roku po oborniku ze względu na:?zniekształcenie korzenia 19. Dobrym przedplonem dla marchwi są:?koniczyna lucerna sacelia 20. Marchew przeznaczona dla przemysłu sieje się najczęściej:?od IV do V 21. Fertygacja to;?nawadnianie i nawożenie roślin z wyk. Pożywki o składzie dostosowanym do rodzaju podłoża i metody uprawy 22. Podłoże mineralne to;?wełna min. szklana perlit... 23. Do systemów zamkniętych(pożywka krąży w obiegu zamkniętym) należy:?aeroponika... 24. Torf niski charakteryzuje się:?wys. st. min. wysoką pojemnością wodną... 25. W systemie uprawy na stołach zalewowych(wysokość)?2-3cm (10-20 min) 26. Częstotliwość nawadniania w uprawach zalewowych można opierać na:?podstawie odczytu tensjometru 27. Dobra woda dla podlewania roślin posiada EC w granicach?0,3-0,7ms*cm-1 28. Ilość kwasu stosowanego do zakwaszania pożywki wylicza się na podstawie:?zasadowości wody 29. Do nawozów saletrowo-amonowych należą:?saletra amonowa saletrzak mg, saletrzak 30. Do wolnodziałających nawozów wapniowych należą:?dolomit kreda nawozowa i wapniak rolniczy 31. Wymagania pokarmowe to:?
(…)
… kapusty do kiszenia powinny tworzyć?glowki o wys zaw. Cukru i niskiej zaw.
bialka
Meszkowatość róży kalafiora jest wynikiem?wcześniejszego i szybszego rozwoju
niektorych pączków na jej powierzchni
Do warzyw korzeniowych należą?skorzenera burak
Ważną cecha hodowlaną jest przydatność cebuli do przechowywania określa:?
Pektyny są odpowiedzialne za?jędrność pomidora
Do warzyw dyniowatych należą?
Cele hodowli roślin dyniowatych to? 39
Sałaty liściowe wyróżniają się?liśćmi podłużnymi grubymi o dość gorzkawym smaku
W technologii uprawy ozimej mogą być uprawiane?szpinak i por
Do warzyw liściowych należą?
…
System uprawy na stołach zalewowych charakteryzują się? Ograniczeniem zużycia wody
i nawozów
EC to?przewodność elektryczna roztworu
Do zakwaszania pożywki hydroponicznej stosowane są kwasy:?azot i fosforowy
Do niezbędnych dla roślin składników pokarmowych należą?chlor siarka molibden...
Do typowych nawozów przedsiewnych należą?fosforan amonowy woda amoniakalna
siarczan amonu
Nawozy potasowe dzieli się na:?chlorkowe i siarczanowe potasowo mg
Nawozy kompleksowe to nawozy?
Potrzeby nawozowe zależą przede wszystkim od?
Do objawów niedoboru azotu na roślinach należą?
Najmniej azotanów występuje:?w dojrzałych owocach…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)