czekolada - program produkcji

Nasza ocena:

5
Pobrań: 1295
Wyświetleń: 4480
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
czekolada - program produkcji - strona 1

Fragment notatki:


Praca składa się z takich punktów jak: analiza bazy surowcowej i rynku zbytu, program produkcji, bilans surowców i materiałów pomocniczych, opracowanie technologii produkcji, schemat blokowy, dobór i rozmieszczenie maszyn, struktura zatrudnienia, powierzchnia pomieszczeń.

Dobra baza do przygotowania własnego referatu czy prezentacji.

Fabryka czekolady
1.Analiza bazy surowcowej i rynku zbytu
1.1.Lokalizacja zakładu
a)Lokalizacja ogólna:
Ustala się z uwzględnieniem:
Wm= Cs/Cw, gdzie;
Wm-współczynnik materiałowy,
Cs-masa surowca,
Cw-masa wyrobu gotowego pozyskanego z surowca.
Wt=Ts/Tw,gdzie;
Wt-współczynnik taryfowy,
Ts-stawka taryfowa związana z przewozem surowca,
Tw-stawka taryfowa związana z przewozem gotowego wyrobu.
W przypadku produkcji wyrobów czekoladowych współczynnik materiałowy równy jest 1,współczynnika taryfowego natomiast nie uwzględniamy, koszty transportu są mało istotne,ze względu na stosunkowo wysoką cenę gotowego wyrobu.
Wm×Wt≈1
W związku z powyższym lokalizacja ogólna zakładu przyjmuje orientację obojętną.
b)Lokalizacja szczegółowa:
Dla zakładu zajmującego się produkcją czekolady brak jest większych ograniczeń co do lokalizacji,gdyż jest on mało uciążliwy dla środowiska ze względu na to iż powstające ścieki i odpady są mało agresywne chemicznie. Zakład usytuowano w miejscowości Niedrzwica Duża,gmina Niedrzwica Duża,na działce o powierzchni 4ha, przy drodze krajowej nr 19,przy trasie Kraśnik - Lublin.
Lokalizacja taka jest szczególnie korzystna ze względu na dobre połączenie z pobliskimi miastami,czyli jednocześnie potencjalnymi odbiorcami surowca,dodatkowo teren wokół fabryki jest niezabudowany co stwarza możliwość ekspansji w przyszłości.
Sieć dróg zapewnia dogodny dojazd na teren zakładu,w niedalekim otoczeniu znajduje się również linia kolejowa co stwarza alternatywny sposób transportu surowca.
Lokalizacja w stosunkowo niewielkiej miejscowości(około 15000 mieszkańców) gdzie nie istnieje zakład o zbliżonym asortymencie wyklucza konkurencję w dziedzinie produkcji czekolady, pozwalając jednocześnie na zatrudnienie pracowników z okolicy.
Działka pod budowę zakładu kwalifikuje się jako grunt IV klasy o dużej wytrzymałości oraz nieznacznym nachyleniu(ok.3%)co ułatwia odprowadzenie wód deszczowych.
Teren nie był nigdy dotąd zagrożony przez powódź, nie ma w najbliższym otoczeniu dużych zbiorników wodnych.
2.Program produkcji
2.1.Asortyment Asortyment produkcji stanowić będzie czekolada gorzka, deserowa o zawartości kakao na poziomie 70 %.
2.2.Tygodniowy oraz zmianowy program produkcji
Praca w zakładzie odbywać się będzie 7 dni w tygodniu na 3 zmianach ośmiogodzinnych, zgodnie z poniższym:
Zmiana I:06.00-14.00
Zmiana II:14.00-22.00
Zmiana III:22.00-06.00


(…)

…×1683×1900
11.
1
Chłodziarka
46CJ01
MPM
poj 46l
430×510×510
1.Młyn walcowy
2.Prasa hydrauliczna
3.Mieszarka
4.Młyn pięciowalcowy
5.Konsza rotacyjna
6.Temperówka
7.Dozownik
8.Urządzenie wytrząsające
9.Tunel chłodniczy
10.Wywrotnica
11.Odbiór form
12.Maszyna pakująca
13.Pakowanie zbiorcze ręczne
14.Magazyn
6.Struktura zatrudnienia
Zatrudnienie ogółem: K M *dyrektor 0 1
*kierownik 1 0
*technolog 1 0
*4…
… zamknietym.
4.Wstępne mielenie śruty przy użyciu młyna walcowego.
Na tym etapie śruta kakaowa ulega dokładnemu rozcieraniu, w czasie którego pękają komórki, uwalniając zawarty w nich tłuszcz. Tłuszcz ten sprawia, że otrzymana miazga kakaowa ma półpłynną konsystencję.Część tak powstałej miazgi przekierowywana jest na prasy hydrauliczne,pozostała trafi prosto do mieszarki.Miazga kakaowa po mieleniu zawiera zbyt mało tłuszczu aby zapewnić właściwy przebieg formowania dlatego konieczne jest dodatkowe tłoczenie tłuszczu.
5.Tłoczenie z wykorzystaniem prasy hydraulicznej. Na etapie tym pozyskuje się niezbędny do dalszej produkcji tłuszcz kakaowy. Klarowne, złoto-żółte masło kakaowe wypływa z pras pozostawiając „sprasowaną miazgę kakaową” (tzw. kuch kakaowy),który można wykorzystać do produkcji kakao…
… się w opakowania zbiorcze oraz przetransportowuje się wózkami widłowymi do magazynu,skąd następuje dystrybucja.
5.Dobór maszyn i urządzeń-schemat ideowy
Lp
Il.[szt]
Urządzenie
Typ
Producent
Zapotrzebowanie na moc [kW]
Wydajność
[kg/godz]
Wymiary
szer.×dł.×wys.
[mm]
1.
1
Młyn
VM-2
DAL-Ecotech
2,5
20-80
1640×1450×1960
2.
1
Prasa hydrauliczna
WM 700
Buchr
5,5
100
2130×935×1320
3.
3
Dozownik
Coni Flex
Mechatron
4,0…
… dwukrotnej rotacji)
*szatnia czysta 14m2 (0,65 * 18 =11,7m2 )
*szatnia brudna 10m2 (0,5 * 18 = 9m2 )
*toaleta damska 12m2 (1 natrysk,2 kabiny,umywalki)
*toaleta męska 10m2(2 natryski,kabina,2 pisuary,umywalki)
*hala produkcyjna 77m2 *magazyn 66m2 Magazynowanie w magazynie zamkniętym, na paletach, magazyn zagospodarowany systemem blokowym.
Surowce(z wyłączeniem lecytyny,którą ze względu na niewielkie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz