Chów zwierząt - rodzaje

Nasza ocena:

3
Pobrań: 329
Wyświetleń: 2254
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Chów zwierząt - rodzaje - strona 1 Chów zwierząt - rodzaje - strona 2

Fragment notatki:

Chów zwierząt Hodowla - to udoskonalenie pogłowia zwierząt, poprzez dobór naturalny i sztuczny, zajmują się też nie hodowcy (wyspecjalizowane instytucje)
Chów - utrzymywanie zwierząt w celu pozyskania ich cech użytkowych (mięso, mleko, skóry, jaj, siła pociągowa)
Produkty pochodzenia zwierzęcego stan. podst. Wyżywienia ludzi bogatych a rośliny biednych, ale nie wynika to tylko z dochodów lecz także z uwarunkowań religijnych, wegetarianizm.
Udomowienie niektórych gat. zwierząt zapewniło mięso (krowy i owce - jako I udomowione)
Teraz największe znaczenie ma bydło (ponad 1,5 mld. sztuk pogłowia) W Indiach - niska wydajność (kult świętych krów)
W końcu XIX w w Amerykach rozwinęła się hodowla bydła, rozwój środków transportu - przewóz mięsa do Europy
Polska - bydło Podlaskie, Mazowieckie - najwięcej
Zachodniopomorskie - mało
Najbardziej rozpowszechniona rasa w Polsce - rasa czarno-biała
Bydło - rasy mleczne (czarno-biała, holenderska)
mięsne (rasa angielska, szkocka - czarne bydło)
czerwona
biała
Jeśli więcej krów - kierunek mleczny, jeżeli mniej krów - mięsny. Rasy mleczne - długie wymię, mięsna - krótkie.
Niebieska belgijska - rasa mięsna (najlepsze jakościowo mięso)
Nie ma typowo polskiej rasy (przeróbki)
Rasa czerwona w górach - rasa rodzinna.
Trzoda chlewna Połowa chowu przypada na Chiny, następnie: USA, Kanada, Francja, Niemcy, Rosja, Polska.
Wyróżnia się
kierunek mięsny - bekonowy
kier. mięsno-słoninowy
Rasy, które dają dobre mięso nie są hodowane bo wszystko to co jest b. rasowe jest niezwykle wrażliwe na wszelkie czynniki zew. i nie dają gwarancji udanego cyklu produkcyjnego.
Drzewiecki - przeczytać o instytucjonalizacji agroturystyki w krajach Europy (Francja, Włochy, Niemcy)
„Turystyka jest jak ogień: może podgrzać wasze jadło, ale i spalić wasz dom”
Wpływ agroturystyki na przemiany gosp. kraju, regionu - demograficzny, dochody, stosunki społ.-ekonomiczne.
Struktura demograficzna - zróżnicowana, starzenie się wsi, młodzież odchodzi, wraz ze wzrostem agroturystyki - napływ osób z zewnątrz.
Struktura zawodowa - zmiany pozytywne
Korzyści ekonomiczne
dostarczenie gospodarcze środków finansowych - w tym również obcych
tworzenie nowych miejsc pracy
powiększenie dochodów państwa.


(…)

… lecz także z uwarunkowań religijnych, wegetarianizm.
Udomowienie niektórych gat. zwierząt zapewniło mięso (krowy i owce - jako I udomowione)
Teraz największe znaczenie ma bydło (ponad 1,5 mld. sztuk pogłowia) W Indiach - niska wydajność (kult świętych krów)
W końcu XIX w w Amerykach rozwinęła się hodowla bydła, rozwój środków transportu - przewóz mięsa do Europy
Polska - bydło Podlaskie, Mazowieckie - najwięcej…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz