To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Miernikiem żyzności gleby jest jej urodzajność – określana jako zdolność gleby do wydawania plonów. U = f(Ż, K, R, D) U – urodzajność Ż – żyzność K – klimat R – roślinność (zmianowanie) D – działalność człowieka (uprawa, nakłady pracy) Urodzajność ma charakter dynamiczny i uwarunkowana jest działaniem wszystkich czynników wpływających na rośliny. Wyróżnia się: Urodzajność potencjalną – możliwość maksymalnego plonowania wartościowych roślin uprawnych w określonych warunkach ekologicznych przy zastosowaniu optymalnych zabiegów agrotechnicznych Urodzajność aktualna – plonowanie w określonych warunkach siedliska i w danym czasie, przy zastosowaniu niezbędnych zabiegów agrotechnicznych Przy takiej samej żyzności gleby w zależności od wpływu człowieka uzyskiwany plon (zbiór z powierzchni 1ha) może być różny. Każde siedlisko ma swoje słabe strony, które należy poznać i ulepszać poprzez odpowiednie zabiegi agrotechniczne i agromelioracyjne oraz przez należytą ochroną przed czynnikami degradującymi jego aktualne i potencjalne zdolności produkcyjne. Czynniki niszczące żyzność i degradujące środowisko glebowe Degradacją gleb nazywamy niekorzystne zmiany środowiska glebowego, które pogarszają właściwości gleb i wyrażają się obniżeniem jej urodzajności. Wskaźnikiem degradacji gleb jest zmniejszenie produkcji biomasy i obniżenie jej jakości. Czynniki niszczące pokrywę glebową: Deformacja stosunków wodnych (przeobrażenie spowodowane przez górnictwo odkrywkowe i podziemne, niewłaściwe wykonane zabiegi melioracyjne, pogorszenie stosunków hydrologicznych, w zalewniach na skutek obniżania się poziomu wód gruntowych, spłycanie jezior, osuszanie torfowisk – prowadzi do nadmiernego rozkładu substancji organicznej i pogorszenia właściwości sorpcyjnych Zjawiska erozji gleb (niszczenie pokrywy glebowej wskutek działania wody i wiatrów – prowadzi do zmniejszenie miąższości poziomów powierzchniowych, obniżenie zasobności i żyzności gleby) Niewłaściwa mechanizacja uprawy (stosowanie ciężkich ciągników innych maszyn rolniczych powoduje silne ugniatanie gleby, zwiększa zagęszczenie masy gleby co niekorzystnie wpływa na porowatość gleby) Wadliwa chemizacja gleby (przenawożenie ujemnie wpływa na organizmy glebowe a stosowane w ochronie roślin w sposób niekontrolowany pestycydy mogą przyczynić się do chemicznego skażenia gleby przez substancje aktywne tych preparatów) Zanieczyszczenia przemysłowe (emisje szkodliwych substancji do atmosfery, które wraz z
(…)
… na degradację niż gleby lekkie ubogie w
substancję organiczną.
Stopień wysycenia kompleksu sorpcyjnego jonami H+ jest jednym z kryteriów oceny degradacji gleby.
Kategorie degradacji gleb
Wysycenie jonami H+ %
Bardzo słabo zdegradowane
25 – 40
Słabo zdegradowane
45 – 55
55 – 70
Silnie zdegradowane
70 – 85
Bardzo silnie zdegradowanie
< 75
Powstawanie gleby
W procesie tworzenia się gleby począwszy od skały macierzystej w dalszym rozwoju biorą udział czynniki
glebowe, do których zalicza się: klimat, wodę, organizmy żywe, rzeźbę terenu, działalność człowieka, czas.
Wszystkie te czynniki współdziałają ze sobą i w naturalnym substracie glebowym wywołują wiele zmian
takich jak:
rozkład minerałów pierwotnych (skaleni, mik, piroksenów, amfiboli i innych) oraz synteza
minerałów wtórnych (kaolinit, illit, wermikulit, montmorylonit) z produktów tego rozkładu
Przetwarzanie substancji organicznej (humifikacja mineralizacja)
Przemieszczanie składników w profilu glebowym w postaci roztworów rzeczywistych,
koloidalnych, zawiesin przez wodę znajdującą się w glebie i przy udziale organizmów żywych
bytujących w glebie
Wymiana materii i przepływ energii między żywymi organizmami a glebą
Przemiany te określa się mianem procesu…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)