To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Gleby o dużej pojemności sorpcyjnej można nawozić większymi dawkami nawozów a gleby o mniejszej pojemności nawozi się częściej i mniejszymi dawkami. Na podstawie (T) i (S) wylicza się stopień wysycenia kompleksu sorpcyjnego kationami o charakterze zasadowym (V) V = S/T * 100% Jest to procentowy udział kationów wymiennych w stosunku do pojemności sorpcyjnej gleby i zależy od stopnia zakwaszenia gleby. Gleby sorpcyjnie nienasycone – zawierają w kompleksie sorpcyjnym większe ilości wymiennych jonów wodorowych – V wynosi kilka % Gleby sorpcyjnie nasycone – w których kompleks sorpcyjny wysycony jest jonami wapnia, magnezu i potasu – V powyżej 70% W mineralnej części kompleksu sorpcyjnego najwyższą pojemność sorpcyjną wykazują minerały ilaste trójwarstwowe (smektyty). Koloidy organiczne odznaczają się wielokrotnie większą pojemnością sorpcyjną w stosunku do kationów niż koloidy mineralne. Pojemność wymienna względem kationów niektórych składników gleby [w cmol(+)/kg] Składnik gleby PWK Kandyty 5 - 15 Smektyty 80 - 120 Kwasy huminowe 180 - 500 Kwasy fulwowe 200 – 670 Próchnica zwiększa sumę kationów zasadowych oraz pojemność sorpcyjną. Zasobność, żyzność i urodzajność gleby Zasobność gleby – to sumaryczna zawartość w glebie makro i mikroelementów, próchnicy oraz substancji organicznej w różnym stopniu rozkładu W kształtowaniu się zasobności biorą udział: Procesy wietrzenia skał i minerałów Procesy tworzenia się i gromadzenia próchnicy, decydują one o zasobności naturalnej Nawożenie w dużym stopniu kształtuje zasobność gleb uprawnych i wpływa na zasobność agrotechnicznych (obejmuje ona zasobność naturalną wzbogaconą w składniki nagromadzone w toku działalności człowieka) Zasobność gleb kształtuje się zatem w wyniku naturalnych procesów glebotwórczych oraz procesów glebowych i jest cechą charakterystyczną każdej gleby. Właściwości określające zasobność gleby: Skład granulometryczny (zawartość frakcji
(…)
… naturalną wzbogaconą w składniki
nagromadzone w toku działalności człowieka)
Zasobność gleb kształtuje się zatem w wyniku naturalnych procesów glebotwórczych oraz procesów
glebowych i jest cechą charakterystyczną każdej gleby.
Właściwości określające zasobność gleby:
Skład granulometryczny (zawartość frakcji <0,02mm)
Skład mineralogiczny (rodzaj skały macierzystej)
Zawartość substancji organicznej (ilość i jakość próchnicy)
Odczyn
Właściwości sorpcyjne (pojemność sorpcyjna i stopień wysycenia kompleksy sorpcyjnego)
Zespoły organizmów glebowych (bakterie, grzyby, promieniowce)
Gleby zwięźlejsze o składzie drobnoziarnistym oraz o większej zawartości próchnicy są zasobniejsze od gleb
lekkich gruboziarnistych uboższych w próchnicę.
Żyzność gleby – współudział gleb we wzroście rozwoju i plonowania roślin.
Przejawia się w zdolności gleby do przekazywania roślin odpowiedniej ilości składników pokarmowych,
wody, powietrza, ciepła oraz w wymianie gazowej.
Dzieje się to na skutek posiadanych przez glebę właściwości fizycznych, chemicznych i fizykochemicznych i
biologicznych.
SZ = f(Z, BP, MK, Wf, Wch, Wb)
SZ – stan żyzności gleby
f – funkcja
Z – zasobność
BP – budowa (morfologiczna) profilu…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)