Białka osocza Osocze- płyn surowiczy po odwirowaniu elementów komórkowych z
krwi pełnej. Osocze w zależności od użytego antykoagulanta
może być cytrynianowe, heparynowe lub wersenianowe. Może
równieą być bogato- i ubogopłytkowe, wówczas różnicuje się
szybkością wirowania pełnej krwi.
Rola białek osocza
dystrybucja płynów krew/przestrzeń pozakomórkowa
funkcje transportowe (nośniki hormonów, metabolitów,
metali, leków i in)
enzymy, regulatory
białka układu odpornościowego i krzepnięcia krwi
składniki układu buforowego
hormony i receptory
składniki układu tkanki łącznej (adhezyjne)
materiał odżywczy
Białka osocza
I.Albuminy osocza stanowią rezerwę białka w organizmie, wykorzystywaną podczas głodui przy utracie białek w przebiegu róŜnych chorób.Mają małą zawartość tryptofanu.Utrzymują stałą objętość krwi i ciśnienie onkotyczne. Transportują kwasy tłuszczowe,bilirubinę, cholesterol oraz jony.
II.Globuliny, frakcja białek osocza krwi, zawartych w nim w ilości ok. 2,7 g/100 ml. Ich rola polega głównie na przenoszeniu wraz z prądem krwi różnych ciał wiążących się z nimi luźno i przejściowo oraz na czynnościach obronnych i odpornościowych ustroju (odporność). W obrębie globulin rozróżnia się kilka ich grup, a mianowicie: alfa1 -(1%-4%), alfa2 -(4%-13%), beta-(7%-13%) i gamma-globuliny (8%-19%) (immunoglobuliny), do których zaliczają się też białka biorące udział w krzepnieciu krwi (fibrynogen, protrombina i inne). Do globulin należą też liczne białka wewnątrzkomórkowe tj. miozyna, białko tarczycy - tyreoglobulina, różne hormony białkowe, enzymy m.in. proteolityczne, fosfatazy, lipazy, amylazy, ureazy oraz laktoglobulina mleka.
III.Immunoglobuliny odgrywają główną rolę w humoralnej odpowiedzi odpornościowej. Występują w 5 klasach: G, A, M, E i D. Cząsteczka immunoglobuliny składa się z dwóch łańcuchów lekkich (λ, κ) oraz dwóch łańcuchów ciężkich (γ, δ, α, µ lub ε). Immunoglobuliny produkowane są przez aktywne postacie limfocytów B - plazmocyty w odpowiedzi na antygen, czyli czynnik chorobotwórczy pobudzający układ odpornościowy.
- IgG - od 7,2 do 15,0 g/l, - IgA - od 0,9 do 3,3 g/l, - IgM - od 0,45 do 1,5 g/l, - IgD - do 0,03 g/l, - IgE - do 0,0003 g/l.
Immunoglobuliny klasy G (IgG) stanowią 80% wszystkich immunoglobulin występujących w surowicy. Wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Są wytwarzane w późniejszej fazie odpowiedzi immunologicznej; ich obecność świadczy także o przechorowaniu. Immunoglobuliny klasy A (IgA) zawarte są w wydzielinach ustrojowych (ślina, wydzielina przewodu pokarmowego, wydzielina dróg oskrzelowych). Stanowią 10% wszystkich immunoglobulin występujących w surowicy krwi.
(…)
… w wątrobie, angażowane w końcowej fazie procesu krzepnięcia i przekształcane w białko fibrylarne - fibrynę (włóknik), współtworzącą skrzep krwi. Fibrynogen łącząc się z receptorami GpIIb/IIIa powoduje agregację aktywowanych trombocytów. Jest zaliczany do białek ostrej fazy. Pod wpływem trombiny (czynnik krzepnięcia IIa) dochodzi do odszczepienia krótkich fragmentów podjednostek α i β (fibrynopeptydów A i B…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)