Osocze

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 980
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Osocze - strona 1 Osocze - strona 2

Fragment notatki:

OSOCZE
Płyn surowiczy po odwirowaniu z elementów komórkowych z krwi pełnej. Osocze w zależności od użytego antykoagulanta może być cytrynianowe, heparynowe lub wersenianowe . Może również być bogato- lub ubogopłytkowe, wówczas różnicuje się szybkością wirowania pełnej krwi.
Osocze zhemolizowane - następuje w wyniku uszkodzenia erytrocytów
Rola białek osocza dystrybucja płynów krew  przestrzeń międzykomórkowa
funkcja transportowa (nośniki hormonów, metabolitów, metali, leków i innych)
enzymy, regulatory
białka układu odpornościowego i krzepnięcia krwi
składniki układu buforowego
hormony, receptory
składniki układu tkanki łącznej (adhezja)
materiał odżywczy
Białka osocza
Białka ostrej fazy
Markery stanu zapalnego. Mają właściwości inhibitorów proteaz (ochrona ustroju przed enzymami lizosomalnymi), lub są nośnikami różnych substancji (haptoglobina)
Zaliczamy tu: białko C-reaktywne,  1 antytrypsyna,  1 -kwaśna glikoproteina (transportuje progesteron), haptoglobina (wiąże i transportuje hemoglobinę pozakomórkową), celuloplazmina (białko wiążące miedź)
Białka układu dopełniacza
fibrynogen
transferyny
Immunoglobuliny - zbudowane z 2 łańcuchów lekkich i 2 ciężkich połączonych mostkami disiarczkowymi
Klasy
IgG - stanowią komponentę nabytej odpowiedzi humoralnej (75%)
IgA - stanowią immunologiczną ochronę błon śluzowych, są też w ślinie, łzach i mleku (15%)
IgM - stanowią komponentę pierwotnej odpowiedzi immunologicznej (5-10%)
IgD - funkcja biologiczna mało poznana
IgE - mają znaczenie w chorobach alergicznych SUROWICA
Powstaje po odwirowaniu krwi pobranej na tzw. „skrzep”. Krew pobraną do suchej probówki po wykrzepnięciu odwirowuje się i oddziela surowicę od skrzepu. Surowica różni się od osocza brakiem włóknika.
Frakcja elektroforetyczna białek surowicy
Albuminy - 55-70% - transportują bilirubinę, hormony, Ca, Mg, kwasy tłuszczowe i leki
Globuliny  1 - 1-4%  2 - 4-13%  - 7-13% γ - 8-19%
HIPOPROTEINEMIA
Obniżenie stężenia białek jest wynikiem ich utraty, zahamowania syntezy białek lub rozcieńczeniem krwi. Główną przyczyną hipoproteinemii jest obniżenie stężenia albumin w łożysku naczyniowym a rzadko niedobór immunoglobulin. Krytyczny poziom białka całkowitego - 49 g/dm 3 (albuminy poniżej 20 g/dm 3 ) Wtedy na skutek na skutek obniżenia ciśnienia onkotycznego dochodzi do ucieczki wody i powstania obrzęków, przesiąków i hipowolemii. Często hipoproteinemii towarzyszy dysproteinemia czyli zaburzenie stosunku stężeń poszczególnych białek, a zwłaszcza albumin do globulin.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz