Białka osocza

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1372
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Białka osocza - strona 1 Białka osocza - strona 2

Fragment notatki:

Białka osocza Albumina (65%)
Globuliny (35%)
Transtyretyna / Prealbumina a1-Antytrypsyna, a1- Kwaśna Glikoproteina Haptoglobina, a2-Macroglobulina Transferyna, C3
Lipoproteiny (VLDL, LDL, HDL)
Fibrynogen Immunoglobuliny ( IgG, IgA, IgM, IgD, IgE)
Frakcja W.Ref % Białka Albumina
60-71 Albumina Alfa 1
1.4-2.9 a1-antytrypsyna, a1- kwaśna glikoproteina, a1- mikroglobulina, a1- chymotrypsyna Alfa 2
7-11 Haptoglobina, a2- makroglobulina, Beta
8-13 Transferyna, ceruloplazmina, hemopeksyna, b- lipoproteina, C3 ukł. dopełniacza Gamma
9-16 Immunoglobuliny, białko C-reaktywne Prawidłowy poziom białka całkowitego surowicy (60-80g/L), osoczu (62-83) zależy głównie od równowagi między syntezą i degradacją albuminy i immunoglobulin.
Nawet znaczne zmiany pozostałych białek nie modyfikują w istotnym stopniu tego parametru.
Istotnym elementem wpływającym na stężenie białka całkowitego i albuminy (35-50g/L) jest ciśnienie hydrostatyczne krwi, determinujące dystrybucję wody między przestrzenią wewnatrz- i zewnątrznaczyniową.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz