Biodegradowalne materiały opakowaniowe

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1512
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Biodegradowalne materiały opakowaniowe - strona 1 Biodegradowalne materiały opakowaniowe - strona 2

Fragment notatki:

POLIMERY DO WYTWARZANIA BIODEGRADOWALNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH Podstawowe rodzaje polimerów nowej generacji stosowane do wytwarzania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych. Polimery wytwarzane z surowców naturalnych: 1. Materiały na bazie skrobii a) Poliolefiny ze skrobią jako wypełniaczem b) Skrobia termoplastyczna c) Kompozycje polimerowo-skrobiowe - Skrobia termoplastyczna i kopolimer E/AA - Skrobia i kopolimery PAL - Skrobia i alifatyczne poliestry 2. Biopolimery na bazie PHB, PHV, PHB/V, PL A 3. Materiały na bazie celulozy, np. octan celulozy Polimery wytwarzane z surowców petrochemicznych Poliestry np. PCL Poliestroamidy Kopoliestry PVAL i kopolimery PVAL MASZYNY DO PAKOWANIA W TOREBKI Z FOLII I LAMINATÓW Pakowanie w torebki z folii i laminatów - metodą formowania, napełniania i zamykania przez zgrzewanie. Maszyny pionowe do formowania torebek z folii jednorodnych i powlekanych oraz laminatów giętkich, metodą zgrzewania są najczęściej spotykanymi urządzeniami do formowania opakowań w wielofunkcyjnych systemach pakujących dla produktów żywnościowych. Torebki wykonywane w maszynach formujących, napełniających i zamykających opakowania, są formowane w różny sposób, w zależności od stosowanych materiałów i pakowanych produktów. Podstawowy podział sposobów formowania tego typu torebek można określić jako: - pionowe formowanie opakowań kartonowych i torebek metodą „rękawa", - pionowe formowanie torebek czterostronnie zgrzewanych. Zasadą jest skokowy przesuw folii realizowany przez ruchome szczęki zgrzewające i odcinające torebki. Nowoczesne maszyny tego typu mają możliwość uzyskiwania różnych form opakowań, a także ewakuację powietrza z wnętrza torebki przed jej zamknięciem lub wprowadzanie gazów obojętnych. Wydajn ości tych maszyn, w zależności od wielkości opakowań i materiału opakowaniowego wynoszą od 600 do 3600 i więcej opakowań na godzinę. Stosowane są przy pakowaniu produktów sypkich i drobnych uformowanych (mleko w proszku, mąka kartoflana, sól, cukier puder i kryształ, kawa mielona i ziarnista, kasze, snaksy, chipsy, cukierki, drobne pieczywo cukiernicze, mro-żonki owocowe i warzywne oraz frytki, mrożone półfabrykaty i dania gotowe, jak flaki, bigos itp.), a także płynnych (mleko spożywcze, napoje mleczne, soki i napoje owocowe lub warzywne). Maszyny poziome do pakowania w folie i laminaty niekurczliwe są powszechnie stosowane do pakowania produktów uformowanych ze względu na ciągły sposób pracy (flow-pack). Podawanie produktu i folii odbywa się równocześnie. W trakcie tego procesu torebka jest formowana wokół produktu, a następnie zgrzewana i odcinana. Produkowane są także maszyny poziome do pakowania z napełnianiem mieszaniną gazów. ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz