To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
POLIMERY DO WYTWARZANIA BIODEGRADOWALNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH Podstawowe rodzaje polimerów nowej generacji stosowane do wytwarzania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych. Polimery wytwarzane z surowców naturalnych: 1. Materiały na bazie skrobii a) Poliolefiny ze skrobią jako wypełniaczem b) Skrobia termoplastyczna c) Kompozycje polimerowo-skrobiowe - Skrobia termoplastyczna i kopolimer E/AA - Skrobia i kopolimery PAL - Skrobia i alifatyczne poliestry 2. Biopolimery na bazie PHB, PHV, PHB/V, PL A 3. Materiały na bazie celulozy, np. octan celulozy Polimery wytwarzane z surowców petrochemicznych Poliestry np. PCL Poliestroamidy Kopoliestry PVAL i kopolimery PVAL MASZYNY DO PAKOWANIA W TOREBKI Z FOLII I LAMINATÓW Pakowanie w torebki z folii i laminatów - metodą formowania, napełniania i zamykania przez zgrzewanie. Maszyny pionowe do formowania torebek z folii jednorodnych i powlekanych oraz laminatów giętkich, metodą zgrzewania są najczęściej spotykanymi urządzeniami do formowania opakowań w wielofunkcyjnych systemach pakujących dla produktów żywnościowych. Torebki wykonywane w maszynach formujących, napełniających i zamykających opakowania, są formowane w różny sposób, w zależności od stosowanych materiałów i pakowanych produktów. Podstawowy podział sposobów formowania tego typu torebek można określić jako: - pionowe formowanie opakowań kartonowych i torebek metodą „rękawa", - pionowe formowanie torebek czterostronnie zgrzewanych. Zasadą jest skokowy przesuw folii realizowany przez ruchome szczęki zgrzewające i odcinające torebki. Nowoczesne maszyny tego typu mają możliwość uzyskiwania różnych form opakowań, a także ewakuację powietrza z wnętrza torebki przed jej zamknięciem lub wprowadzanie gazów obojętnych. Wydajn ości tych maszyn, w zależności od wielkości opakowań i materiału opakowaniowego wynoszą od 600 do 3600 i więcej opakowań na godzinę. Stosowane są przy pakowaniu produktów sypkich i drobnych uformowanych (mleko w proszku, mąka kartoflana, sól, cukier puder i kryształ, kawa mielona i ziarnista, kasze, snaksy, chipsy, cukierki, drobne pieczywo cukiernicze, mro-żonki owocowe i warzywne oraz frytki, mrożone półfabrykaty i dania gotowe, jak flaki, bigos itp.), a także płynnych (mleko spożywcze, napoje mleczne, soki i napoje owocowe lub warzywne). Maszyny poziome do pakowania w folie i laminaty niekurczliwe są powszechnie stosowane do pakowania produktów uformowanych ze względu na ciągły sposób pracy (flow-pack). Podawanie produktu i folii odbywa się równocześnie. W trakcie tego procesu torebka jest formowana wokół produktu, a następnie zgrzewana i odcinana. Produkowane są także maszyny poziome do pakowania z napełnianiem mieszaniną gazów.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)