To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Barwniki roślinne Barwniki roślinne, ze względu na ich lokalizację w komórce, dzieli się na barwniki występujące w: a) plastydach (chloroplastach i chromoplastach) - chlorofile (a i b) oraz karotenoidy b) soku komórkowym wodniczki – antocyjany oraz flawonole 12.2.1. Chlorofil a Wychwytywanie energii świetlnej jest podstawową reakcją fotosyntezy. Pierwszy etap tej reakcji związany jest z procesem absorpcji światła przez cząsteczkę fotoreceptora. Głównym fotoreceptorem w chloroplastach większości roślin zielonych jest chlorofil a, pochodna tetrapirolu (rys. 2). Cztery atomy azotu pierścieni pirolowych tworzących chlorofil są związane z jonem magnezu. W przeciwieństwie do porfiryny, takiej jak hem, w chlorofilu jeden pierścień pirolowy jest zredukowany, a do drugiego pierścienia pirolowego przyłączony jest dodatkowy 5-węglowy pierścień. Przykłady naturalnych porfiryn Chlorofile są bardzo wydajnymi fotoreceptorami, ponieważ mają układ wiązań pojedynczych i podwójnych występujących na przemian (polieny). Wykazują one bardzo silną absorpcję w zakresie światła widzialnego, stanowiącego największą część promieniowania słonecznego docierającego do Ziemi. Maksimum molowego współczynnika absorpcji chlorofilu a wynosi ponad (jest to największa wartość molowego współczynnika absorpcji wyznaczona dla związków organicznych). Kompleks zbierający światło, który opierałby się tylko na cząsteczkach chlorofilu a, byłby raczej niewydajny z dwóch powodów: 1) Cząsteczka chlorofilu a absorbuje światło tylko określonej długości fali. Światło o długości około 450 – 650 nm nie jest absorbowane przez chlorofil a. Rejon ten odpowiada szczytowi widma słonecznego. Brak korzystania ze światła o takiej długości byłby dla rośliny marnotrawstwem energii. 2) Nawet w tej części widma, w której chlorofil a absorbuje światło, wiele fotonów może przez niego przechodzić i nie zostać zaabsorbowane. Wynika to ze stosunkowo niewielkiej ilości cząsteczek chlorofilu a znajdujących się w centrum reakcji. 12.2.2. Chlorofil b i karotenoidy Chlorofil b i karotenoidy są ważnymi cząsteczkami zbierającymi światło, kierującymi energię do centrum reakcji. Chlorofil b różni się od chlorofilu a tym, że zawiera grupę formylową w miejscu grupy metylowej. Ta niewielka różnica powoduje przesunięcie dwóch głównych maksimów absorpcji w kierunku środkowej części widma światła widzialnego. W szczególności chlorofil b absorbuje wydajnie światło o długości fali między 450 a 500 nm. Karotenoidy są złożonymi polienami, które absorbują światło o długości fali 450 – 500 nm. Odpowiadają
(…)
… fotosyntezy znacznie przewyższa intensywność oddychania. W warunkach, w których dostępność wody i
temperatura nie ograniczają fotosyntezy, tj. w bezchmurne letnie dni, najwyższa intensywność procesu przypada w okresie
przedpołudniowym, natomiast najniższa rano i wieczorem. W południe czynnikiem ograniczającym może być mała dostępność dwutlenku
węgla, ze względu na zamykające się aparaty szparkowe. Istnieje…
…. W roślinach może wystąpić deficyt wody,
którego następstwem będzie zamykanie aparatów szparkowych. Ograniczony dostęp dwutlenku węgla do komórek mezofilu ogranicza
proces fotosyntezy, co niewątpliwie wpłynie niekorzystnie na przyrost biomasy.
…
…
szkodliwe skutki reakcji fotochemicznych, zwłaszcza tych z udziałem tlenu. Ochrona ta jest szczególnie ważna jesienią, gdy główny barwnik,
jakim jest chlorofil, ulega degradacji i nie może absorbować energii świetlnej.
Rośliny, które nie zawierają karotenoidów szybko ulegają zniszczeniu przez ekspozycjęna światło i tlen. Do grupy karotenoidów zalicza się
karoteny i ksantofile. Karoten to barwnik o kolorze…
…). Natomiast w czerwcu i lipcu temperatura jest wysoka zarówno w
dzień, jak i w nocy. Ponieważ w dzień temperatura często przekracza wartość optymalną dla fotosyntezy, intensywność tego procesu
spada. W takich warunkach termicznych wzrasta intensywność oddychania i jest zużywana duża ilość asymilatów. Ponadto wyższe
temperatury w czerwcu i lipcu zwiększają intensywność transpiracji i ewaporacji wody z gleby…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)