To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Auksyny - rola w procesach fizjologicznych i metabolicznych
Auksyny są to związki organiczne, które charakteryzuje zdolność wywoływania wzrostu elongacyjnego (wydłużeniowego) komórek łodygi w sposób podobny do kwasu indolilo-3-octowego. Test wygięciowy Avena i test cylindryczny Avena potwierdzaja i służą do oznaczania i porównywania ilości auksyn.
Auksyny tworzą się przede wszystkim w pąkach wierzchołkowych oraz w najmłodszych
liściach i tam zwykle jest ich najwyższe stężenie.
W kierunku od wierzchołka do podstawy rośliny (bazypetalnie), transport auksyn jest bardzo szybki - prawdopodobnie jest to transport aktywny wymaga, bowiem obecności cukrów i tlenu a więc energii uwalnianej w procesie oddychania.
W kierunku przeciwnym natomiast tj. od podstawy łodygi do jej wierzchołka (akropetalnie),zachodzi wolno, zgodnie z prawami dyfuzji.
WPŁYW AUKSYN NA ROŚLINY
Wydłużanie komórek - Auksyny powodują rozluźnienie struktury ściany komórkowej czyniąc ją bardziej podatną na rozciąganie a równocześnie zwiększają przenikanie wody do komórki. Proces ten przebiega jedynie w obecności tlenu, co świadczy o tym, Se związane sąz oddychaniem.
Podziały komórek - zwłaszcza kambium, czyli w merystemie bocznym położonym między ksylemem a floemem. Powoduje to przyrost pnia na grubość. Innym przykładem pobudzania podziałów komórkowych przez auksyny jest powstawanie kalusu.
Wytwarzanie zawiązków korzeniowych
Wzrost owoców - owoce tworzą się przez rozrost zalążni albo dna kwiatowego. Czynnikiem, który pobudza rozrost są auksyny, produkowane przez rozwijające się nasiona. Im większa jest produkcja auksyn tym intensywniejszy jest wzrost i tym większe są owoce.
Partenokarpia - jeśli zastąpimy naturalne auksyny auksyną syntetyczną powstaną owoce różniące się jedynie tym, Se nie będą posiadać nasion. Zjawisko wytwarzania owoców bez zapłodnienia nazywamy partenokarpią.
Hamowanie rozwoju pąków bocznych i dominacja wierzchołkowa - auksyny wytwarzane są w wierzchołku wzrostu, a następnie są transportowane polarnie w stronę korzenia. Posuwając się w dół fala auksyn wprowadza paki boczne w stan spoczynku (uśpienia)*. Rozwój pąka wierzchołkowego.
Zrzucanie liści i owoców - w miarę jak liść się starzeje, zawartość auksyn zmniejsza się i różnica w stężeniu auksyn pomiędzy blaszką a ogonkiem z wolna zaciera się. Gdy zniknie zupełnie tzn., gdy stężenie auksyn w blaszce zrówna się z ogonkiem - wtedy tworzy się warstwa odcinająca i liść opada (ta sama zasada dotyczy owoców).
Ruchy roślin - mechanizm ruchów roślinnych takich jak fototropizm (reakcja roślin na jednostronne oświetlenie) i geotropizm (reakcja roślin na ciążenie związana jest z aktywnością auksyn.
(…)
… w ten sposób skracanie międzywiężli i karlenie roślin). Prawdopodobnie retardanty blokują niektóre ogniwa biosyntezy giberelin, wskutek czego po zastosowaniu retardantow poziom giberelin się obniża. Reatardanty stosuje się w uprawie roślin ozdobnych (azalie, gożdziki iinne) głownie w celu zapobiegania nadmiernemu wydłużaniu łodyg. Reatardanty wzrostu maja również uboczne działanie , niekiedy pożądane z punktu widzenia…
… zastosowanie w praktyce rolniczej i ogrodniczej znalazły retardanty i morfaktyny.
Retardanty: są to syntetyczne inhibitory wzrostu hamujące wzrost elongacyjny łodyg bez powodowania innych deformacji, a działające przeciwnie niż gibereliny. Grupa retardantow obejmuje kilkadziesiąt substancji o rożnej strukturze chemicznej:
chlorek chlorocholiny (chlorek 2-chloroetylotrimetyloaminy ,ccc).
Jest pochodna choliny…
… w ten sposób skracanie międzywiężli i karlenie roślin). Prawdopodobnie retardanty blokują niektóre ogniwa biosyntezy giberelin, wskutek czego po zastosowaniu retardantow poziom giberelin się obniża. Reatardanty stosuje się w uprawie roślin ozdobnych (azalie, gożdziki iinne) głownie w celu zapobiegania nadmiernemu wydłużaniu łodyg. Reatardanty wzrostu maja również uboczne działanie , niekiedy pożądane z punktu widzenia…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)