To tylko jedna z 24 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Analiza jakościowa terpenów ze skórki grejpfruta Wstęp teoretyczny ü Analiza terpenów ze skórki grejpfruta Terpenami nazywane są naturalne węglowodory , pochodzenia głównie roślinnego, o ogólnym wzorze (C5H8)n . Formalnie są one oligomerami izoprenu. limonen -pinen α Wstęp teoretyczny c.d. Analiza przy użyciu chromatografi gazowej GC-FID : 1) porównanie czasów retencji analizowanej substancji z roztworami wzorcowymi limonenu i α-pinenu. • warunki izotermiczne 2) wyznaczenie indeksów Kovats’a • warunki izotermiczne oraz programowanej temperatury Materiały i metody Analiza próbki ze skórki grejpfruta z lokalnego sklepu w Gdańsku. Przygotowanie próbki ◦ oddzielenie skórki od owoca, (drobno pokrojono; bez albedo), ◦ odważenie na wadze technicznej ( 0,1g ), ◦ wyekstrahowanie roztworem 3mL heksanu, ◦ zdekantowanie ekstraktu do pojemnika, ◦ zatężanie w strumieniu azotu. Materiały i metody c.d. Analiza I (porównanie czasów retencji ): Ø ekstraktu z grejpfruta (zadozowano 2 μl), Ø. roztworu wzorcowego limonenu (zadozowano 1 μl), Ø. roztworu wzorcowego α-pinenu (zadozowano 1 μl). Materiały i metody c.d. Analiza II (wyznaczenie indeksów Kovats’a.): Ø roztworu wzorcowego, który stanowi mieszanina 5-ciu n-alkanów ( oktan, nonan, dekan, undekan, dodekan) Ø wykorzystanie wyników analizy I: badanej próbki oraz roztworu wzorcowego limonenu Materiały i metody c.d. Analiza I i Analiza II Analiza chromatograficzna w warunkach izotermicznych kolumna chromatograficzna RTX-5: długość 30 m, średnica wewnętrzna 0,25 mm grubość fazy stacjonarnej 0,25 µm, temperatura kolumny - 120°C, temperatura detektora i dozownika - 220°C, gaz nośny - argon (przepływ: 1ml/minutę), czas analizy jednej próbki - 11 minut. Materiały i metody c.d. Analiza II Analiza chromatograficzna w programie temperaturowym • kolumna chromatograficzna RTX-5 • program temperaturowy: 60 - 126°C, narost 3°C/min, • temperatura dozownika i detektora: 220°C, • gaz nośny: argon (stały przepływ 1 mL/min) Opracowanie wyników Analiza I Analiza ekstraktu terpenów z próbki skórki grejpfruta Rys. 1 Chromatogram GC-FID ekstraktu terpenów wyizolowanego ze skórki grejpfruta. Opracowanie wyników Analiza I Analiza roztworu wzorcowego limonenu Rys. 2 Chromatogram GC-FID roztworu wzorcowego limonenu. 1) 6,01 min – LIMONEN 2) 8,62 min - NIEZIDENTYFIKOWANE
(…)
… Analiza jakościowa
terpenów
ze skórki grejpfruta
Wstęp teoretyczny
ü
Analiza terpenów ze skórki grejpfruta
Terpenami nazywane są naturalne węglowodory, pochodzenia głównie
roślinnego, o ogólnym wzorze (C5H8)n.
Formalnie są one oligomerami izoprenu.
limonen
α-pinen
Wstęp teoretyczny c.d.
Analiza przy użyciu chromatografii gazowej GC-FID :
1) porównanie czasów retencji analizowanej substancji
z roztworami wzorcowymi limonenu i α-pinenu.
•
warunki izotermiczne
2) wyznaczenie indeksów Kovats’a
•
warunki izotermiczne oraz programowanej temperatury
Materiały i metody
Analiza próbki ze skórki grejpfruta z lokalnego
sklepu w Gdańsku.
Przygotowanie próbki
◦
◦
oddzielenie skórki od owoca, (drobno pokrojono; bez
albedo),
odważenie na wadze technicznej ( 0,1g ),
Materiały i metody c.d.
Analiza…
… Analiza jakościowa
terpenów
ze skórki grejpfruta
Wstęp teoretyczny
ü
Analiza terpenów ze skórki grejpfruta
Terpenami nazywane są naturalne węglowodory, pochodzenia głównie
roślinnego, o ogólnym wzorze (C5H8)n.
Formalnie są one oligomerami izoprenu.
limonen
α-pinen
Wstęp teoretyczny c.d.
Analiza przy użyciu chromatografii gazowej GC-FID :
1) porównanie czasów retencji analizowanej substancji…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)