Analiza jakościowa terpenów ze skórki grejpfruta

Nasza ocena:

5
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1610
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Analiza jakościowa terpenów ze skórki grejpfruta - strona 1 Analiza jakościowa terpenów ze skórki grejpfruta - strona 2 Analiza jakościowa terpenów ze skórki grejpfruta - strona 3

Fragment notatki:


Analiza jakościowa  terpenów ze skórki grejpfruta Wstęp teoretyczny ü Analiza terpenów ze skórki grejpfruta Terpenami  nazywane są  naturalne węglowodory , pochodzenia  głównie  roślinnego, o ogólnym wzorze   (C5H8)n .  Formalnie są one   oligomerami   izoprenu.  limonen -pinen α Wstęp teoretyczny c.d. Analiza przy użyciu chromatografi  gazowej GC-FID : 1)  porównanie czasów retencji  analizowanej substancji  z roztworami wzorcowymi limonenu i α-pinenu.  • warunki izotermiczne 2)  wyznaczenie indeksów Kovats’a • warunki izotermiczne oraz programowanej temperatury Materiały i metody   Analiza próbki ze skórki grejpfruta z lokalnego  sklepu w Gdańsku.   Przygotowanie próbki  ◦ oddzielenie skórki od owoca, (drobno pokrojono; bez  albedo), ◦ odważenie na wadze technicznej ( 0,1g ), ◦ wyekstrahowanie roztworem 3mL heksanu,  ◦ zdekantowanie ekstraktu do pojemnika, ◦ zatężanie w strumieniu azotu. Materiały i metody c.d. Analiza I  (porównanie czasów retencji ): Ø ekstraktu z grejpfruta (zadozowano 2 μl), Ø.    roztworu wzorcowego limonenu (zadozowano 1 μl), Ø.    roztworu wzorcowego α-pinenu (zadozowano 1 μl). Materiały i metody c.d. Analiza II  (wyznaczenie indeksów Kovats’a.):  Ø roztworu wzorcowego, który stanowi mieszanina 5-ciu  n-alkanów ( oktan, nonan, dekan, undekan, dodekan)  Ø  wykorzystanie wyników analizy I: badanej próbki oraz roztworu  wzorcowego limonenu Materiały i metody c.d. Analiza I i Analiza II Analiza chromatograficzna w warunkach izotermicznych  kolumna chromatograficzna RTX-5:  długość 30 m,   średnica wewnętrzna 0,25 mm   grubość fazy stacjonarnej 0,25 µm,    temperatura kolumny - 120°C,   temperatura detektora i dozownika - 220°C,  gaz nośny - argon (przepływ: 1ml/minutę),   czas analizy jednej próbki - 11 minut.  Materiały i metody c.d. Analiza II Analiza chromatograficzna w programie temperaturowym • kolumna chromatograficzna RTX-5 • program temperaturowy: 60 - 126°C, narost 3°C/min,  • temperatura dozownika i detektora: 220°C,  •  gaz nośny: argon (stały przepływ 1 mL/min) Opracowanie wyników Analiza I Analiza ekstraktu terpenów z próbki skórki grejpfruta   Rys. 1 Chromatogram GC-FID  ekstraktu terpenów wyizolowanego ze skórki grejpfruta. Opracowanie wyników Analiza I Analiza roztworu wzorcowego limonenu  Rys. 2 Chromatogram GC-FID roztworu wzorcowego limonenu. 1) 6,01 min – LIMONEN 2) 8,62 min - NIEZIDENTYFIKOWANE

(…)

… Analiza jakościowa
terpenów
ze skórki grejpfruta
Wstęp teoretyczny
ü
Analiza terpenów ze skórki grejpfruta
Terpenami nazywane są naturalne węglowodory, pochodzenia głównie
roślinnego, o ogólnym wzorze (C5H8)n.
Formalnie są one oligomerami izoprenu.
limonen
α-pinen
Wstęp teoretyczny c.d.
Analiza przy użyciu chromatografii gazowej GC-FID :
1) porównanie czasów retencji analizowanej substancji
z roztworami wzorcowymi limonenu i α-pinenu.

warunki izotermiczne
2) wyznaczenie indeksów Kovats’a

warunki izotermiczne oraz programowanej temperatury
Materiały i metody
 Analiza próbki ze skórki grejpfruta z lokalnego
sklepu w Gdańsku.

Przygotowanie próbki


oddzielenie skórki od owoca, (drobno pokrojono; bez
albedo),
odważenie na wadze technicznej ( 0,1g ),
Materiały i metody c.d.
Analiza…
… Analiza jakościowa
terpenów
ze skórki grejpfruta
Wstęp teoretyczny
ü
Analiza terpenów ze skórki grejpfruta
Terpenami nazywane są naturalne węglowodory, pochodzenia głównie
roślinnego, o ogólnym wzorze (C5H8)n.
Formalnie są one oligomerami izoprenu.
limonen
α-pinen
Wstęp teoretyczny c.d.
Analiza przy użyciu chromatografii gazowej GC-FID :
1) porównanie czasów retencji analizowanej substancji…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz