Allelopatia – konkurencja o wodę, światło, i składniki pokarmowe o charakterze chemicznym. Allelozwiązki – związki chemiczne wykorzystywane do oddziaływań pomiędzy roślinami: - lotne terpeny - związki fenolowe Są to niskocząsteczkowe metabolity wtórne o prostej budowie chemicznej. - hamują wzrost innych roślin w bezpośrednim otoczeniu wydzielającej je rośliny, - mogą powodować i hamować kiełkowanie, a także pobudzać i hamować wzrost i rozwój innych gatunków roślin żyjących w pobliżu lub zajmujących bezpośrednio po nich to samo miejsce. Orzech czarny: - toksyczny wpływ orzecha jest wynikiem działania metabolitu wydzielanego zarówno z liści jak i korzenia drzewa (4-plukozyd 1-4-5-trihydroksynaftalen) - jest to toksyczny związek dla wielu gatunków roślin - jest również inhibitorem kiełkowania roślin Rośliny pustynne - rośliny pustynne muszą konkurować o ograniczone zasoby wody w glebie - rośliny wykształciły wiele mechanizmów poprawienia swojej konkurencyjności w tym także allelopatię Encechia favinosa rosnąca na pustyni Mohave w centralnej Kalifornii, ogranicza wzrost roślin 1- rocznych w promieniu 1m zapewniając sobie dostępność wilgoci. Wytwarza prosty metabolizm 3-acetylo-6-mataksylobenzaldehud, który uwalnia się z opadających liści do gleby i zalega w glebie do momentu wymycia go przez deszcz. Partherium agrentatum – ogranicza wzrost w swoim gatunku Chappamal – wiecznie zielone, wokół nic nie rośnie, złożony głównie z szałwi i Artemisia
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)