Alleopatia - omówienie zagadnienia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 728
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Alleopatia - omówienie zagadnienia - strona 1

Fragment notatki:


Allelopatia – konkurencja o wodę, światło, i składniki pokarmowe o charakterze  chemicznym. Allelozwiązki – związki chemiczne wykorzystywane do oddziaływań pomiędzy roślinami: - lotne terpeny - związki fenolowe Są to niskocząsteczkowe metabolity wtórne o prostej budowie chemicznej. - hamują wzrost innych roślin w bezpośrednim otoczeniu wydzielającej je rośliny, - mogą powodować i hamować kiełkowanie, a także pobudzać i hamować wzrost i rozwój  innych gatunków roślin żyjących w pobliżu lub zajmujących bezpośrednio po nich to samo  miejsce. Orzech czarny: - toksyczny wpływ orzecha jest wynikiem działania metabolitu wydzielanego zarówno z liści  jak i korzenia drzewa (4-plukozyd 1-4-5-trihydroksynaftalen) - jest to toksyczny związek dla wielu gatunków roślin - jest również inhibitorem kiełkowania roślin Rośliny pustynne - rośliny pustynne muszą konkurować o ograniczone zasoby wody w glebie - rośliny wykształciły wiele mechanizmów poprawienia swojej konkurencyjności w tym także  allelopatię Encechia favinosa rosnąca na pustyni Mohave w centralnej Kalifornii, ogranicza wzrost roślin  1- rocznych w promieniu 1m zapewniając sobie dostępność wilgoci. Wytwarza prosty  metabolizm 3-acetylo-6-mataksylobenzaldehud, który uwalnia się z opadających liści do  gleby i zalega w glebie do momentu wymycia go przez deszcz. Partherium agrentatum – ogranicza wzrost w swoim gatunku Chappamal – wiecznie zielone, wokół nic nie rośnie, złożony głównie z szałwi i Artemisia ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz