Znak wolnej burty

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1253
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Znak wolnej burty - strona 1

Fragment notatki:

Znak wolnej burty Oznaczenia wolnej burty (od linii pokładowej):TS - Tropikalna słodka; S - Słodka; T -  Tropikalna; L - Letnia; Z - Zimowa; ZAP - Zimowa dla Atlantyku Północnego Anglojęzyczna wersja znaku wolnej burty Znak wolnej burty  - oznaczenie składające  się z: kręgu wolnej burty oraz linii  ładunkowych wskazujących największe  dopuszczalne zanurzenie  statku w  różnych  okolicznościach i różnych porach roku,  według zasad określonych w konwencji o  liniach ładunkowych, przyjętej w  Londynie  dnia  5 kwietnia  1966 r. W kręgu wolnej burty znajdują się litery  oznaczające  towarzystwo klasyfikacyjne z   którego klasą pływa statek. Dla przykładu  P R - Polski Rejestr Statków, L R - Lloyd's  Register, N V  - Det Norske Veritas, B V  - Bureau Veritas. Statek może sie maksymalnie zanurzyć do górnej krawędzi linii odpowiedniej dla strefy w  której statek się znajduje. Podział świata na strefy i czas obowiązywania zimy i lata w  niektórych z tych stref został określony w załączniku do konwencji. Mniejsze zanurzenie  (większa  wolna burta) z apewnia statkowi zapas  pływalności i  większą wysokość pokładu oraz  nadbudówek nad wodą, co zmniejsza szanse na jego uszkodzenie i zatopienie w warunkach  złej pogody, jaka jest bardziej prawdopodobna w sezonach zimowych. Linie pokazujące maksymalne zanurzenie w wodzie słodkiej pozwalają na takie załadowanie  statku, stojącego w porcie o wodzie słodkiej, że po przejściu do wody morskiej zanurzenie  zmniejszy się (ze względu na większ y ciężar właściwy w ody morskiej) do letniej (lub  tropikalnej) linii zanurzenia. Naszywany na  krawacie, z nak wolnej burty dyskretnie podkreśla przynależność  marynarzy do   tej właśnie grupy zawodowej podczas spotkań towarzyskich z ludźmi niezwiązanymi z  morzem. Document Outline Znak wolnej burty ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz